Un prinț îi dă lui Putin cea mai importantă armă contra Occidentului: Întoarce spatele lui Biden

06 Apr. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Apr. 2023, 07:24 // Actual //  Lupu Eduard

Piețele internaționale de energie sunt bulversate din cauza războiului Rusiei din Ucraina și în urma sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Acum, prințul moștenitor din Arabia Saudită îi oferă lui Vladimir Putin cea mai importantă armă contra Vestului, în războiul energetic.

Mohammad Bin Salman, aflat în fruntea OPEC+, a influențat ca organizația țărilor exportatoare de petrol să reducă producția cu peste 1 milion de barili pe zi, lucru care avantajează masiv Rusia.

Duminică, 3 aprilie 2023, nouă membri ai OPEC+ au anunțat o reducere voluntară a producției de 1,2 milioane de barili pe zi din mai până la sfârșitul anului. Aceasta înseamnă 1,1% din oferta globală, potrivit The Telegraph.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Joe Biden s-a angajat să facă din Arabia Saudită un paria internațional, dar nu a reușit acest lucru. Președintele american a dorit anul trecut ca producția de petrol din cadrul OPEC să crească, pentru a duce la o scădere a prețului pe plan mondial.

În schimb, în octombrie 2022, cartelul OPEC al țărilor producătoare de petrol condus de Arabia Saudită a redus producția cu două milioane de barili pe zi pentru a crește prețurile. Acum – fără să țină seama de părerea președintelui SUA, care a amenințat cu „consecințe” nespecificate – reduce din nou producția.

Mișcarea de duminică a dus imediat la creșterea prețurilor petrolului – iar acestea vor continua să crească. Țițeiul Brent a sărit de la 79,77 dolari pe baril duminică la 85,02 dolari luni. Goldman Sachs și-a majorat prognozele pentru țițeiul Brent pentru decembrie 2023, de la 90 de dolari la 95 de dolari. Până în decembrie 2024, prețurile vor urca la 100 de dolari.

Aceste prețuri vor fi noua normalitate, spune Bjarne Schieldrop, analist șef de mărfuri la SEB Financial Services. Și inevitabil se va traduce în durere pentru milioane de consumatori prin prețuri mai mari la pompă și costuri mai mari în magazine.

Lovitura adusă Occidentului este triplă. Prețurile ridicate ale petrolului vor menține inflația sus. Mișcarea semnalează că Arabia Saudită întoarce spatele Occidentului și se întoarce spre China. Creșterea prețului petrolului va submina, de asemenea, sancțiunile împotriva Rusiei, unde profiturile petrolului sunt pe cale să crească.

Fiecare creștere de 1 dolar a prețului țițeiului crește veniturile din exporturile rusești cu aproximativ 2,7 miliarde de dolari pe an, spune Benjamin Hilgenstock, autorul unui raport privind sancțiunile rusești pentru Centrul de Cercetare a Politicii Economice, un think tank.

Prin urmare, o creștere de 10 dolari a prețului petrolului va crește veniturile din exporturile de petrol rusești cu aproximativ 27 de miliarde de dolari până la 145 de miliarde de dolari în acest an.

Sancțiunile occidentale asupra petrolului rusesc au venit cu întârziere. UE a introdus un embargo asupra țițeiului abia în decembrie 2022 și asupra produselor petroliere în februarie 2023. În cea mai mare parte a anului trecut, Rusia a beneficiat de prețurile ridicate ale petrolului, iar excedentul de cont curent a atins un nivel record.

Mișcarea este firească pentru Arabia Saudită, deoarece cea mai mare parte a cererii viitoare de petrol va veni din Asia. Exporturile de petrol rusesc către China, India și Turcia au crescut de la începutul războiului. Exporturile totale în decembrie 2022 au fost mai mari decât în decembrie 2021, potrivit CEPR.

Mișcarea este un joc de forță major din partea Arabia Saudită, care a anunțat reduceri imediat după ce America a declarat că nu va stimula cererea globală prin completarea stocurilor strategice în acest an.
America și Arabia Saudită au avut istoric legături puternice. Arabia Saudită este cel mai mare client de vânzări militare străine al Americii. Relațiile dintre cele două țări sub președintele Joe Biden, care a făcut campanie cu o poziție anti-Arabia Saudită, s-au deteriorat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău