Situație catastrofală cu telefonia fixă la Moldtelecom! Pierderi de 63 de lei per abonat pe lună

06 Apr. 2023, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 10:02 // Actual //  bani.md

Veniturile din serviciile de telefonie fixă s-au diminuat continuu, înregistrându-se o scădere semnificativă a acestora – cu circa 82,6% (de circa 5,7 ori), de la peste 1,9 miliarde de lei în anul 2010 la circa 334 milioane lei în anul 2021). În aceeași perioadă, arată datele ANRCETI.

Veniturile S.A.”Moldtelecom” din furnizarea serviciilor date au scăzut cu circa 84% (de circa 6 ori). Numărul abonaților la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu circa 13,9% în anul 2021 față de anul 2010 (de la 1,16 milioane de abonați la circa 1 milion de abonați).

Diminuarea numărului abonaților la telefonia fixă a S.A.”Moldtelecom” pentru perioada respectivă a fost de peste 20%. Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al furnizorilor de telefonie fixă a scăzut cu peste 80% (de peste 5 ori), de la circa 140 lei în anul 2010 la 27,5 lei în anul 2021.

Numărul mediu de minute vorbite lunar de un utilizator s-a diminuat cu peste 54% (de circa 2,2 ori), de la 268 minute în anul 2010 la 122 minute în anul 2021. În pofida faptului că numărul abonaților la servicii de telefonie fixă a fost în perioada analizată relativ stabil, înregistrând scăderi ușoare, traficul de utilizatorii ai serviciilor de telefonie fixă s-a diminuat semnificativ – cu circa 74,5% sau de circa 4 ori, de la circa 2,5 miliarde minute în anul 2010 la circa 0,6 miliarde minute în anul 2021 (traficul respectiv realizat de utilizatorii S.A.”Moldtelecom” diminuându-se în aceeași proporție).

Numărului abonaților la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu circa 13,9% în anul 2021 față de anul 2010 (de la 1,16 milioane de abonați la circa 1 milion de abonați). Diminuarea numărului abonaților la telefonia fixă a S.A.”Moldtelecom” pentru perioada respectivă a fost de peste 20%.

Conform rapoartelor evidenței contabile separate ale S.A.”Moldtelecom”, situația 2021, aceasta a înregistrat în anul de referință un deficit de venit din furnizarea serviciilor de telefonie fixă (serviciilor de acces la un post fix și servicii de apeluri) de circa 676 milioane lei. Astfel, S.A.”Moldtelecom” înregistrează pierderi în medie de câte circa 63 lei lunar per fiecare linie de abonat. În aceste condiții ceilalți furnizori de telefonie fixă sunt situații în pozidie non-competitivă, fiind nevoiți să replice tarifele sub cost ale S.A.”Moldtelecom”.

ANRCETI spune că S.A.”Moldtelecom” nu va putea majora prețurile pentru serviciile de telefonie fixă peste nivelul costurilor, existând riscuri ridicate de migrare a abonaților din rețeaua sa fixă către rețelele de telefonie mobilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA