Doi experți de la Universitatea Yale îi fac praf pe Putin și FMI: Înșelătoria privind catastrofa din Rusia

14 Apr. 2023, 07:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2023, 07:37 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei ordonate de Putin în Ucraina, peste 1.200 de firme occidentale au plecat de la Moscova, iar Vestul a impus sancțiuni care au lovit puternic Rusia.

Acum, doi experți de la Universitatea Yale îi fac praf atât pe Putin, cât și FMI, pentru prezentarea unor informații false despre economia Rusiei. Acestea sunt ”pure invenții ale imaginației lui Putin”, iar în realitate economia Rusiei este în stare de implozie în prezent.

Experții în economie de la Universitatea Yale din Statele Unite, Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian sunt complet nedumeriți cum Fondul Monetar Internațional, condus de bulgăroaica Kristalina Georgieva dau publicității predicții fictive despre economia din Rusia, nedispunând de date reale și raliindu-se la propaganda lui Putin, potrivit unei analize apărute în Time.

Într-un articol de opinie Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi academicieni de la Yale Chief Executive Leadership Institute, au criticat previziunile economice ale Rusiei, Banca centrală a statului dând o imagine a rezilienței pe fondul sancțiunilor occidentale și al invaziei costisitoare a Ucrainei de către Rusia.

Banca centrală și-a ajustat recent perspectivele privind PIB-ul, estimând că economia sa va crește cu 1% sau se va contracta 1% în acest an, deși a estimat anterior o contracție de 1%-4%. Dar aceste cifre sunt „fictive”, au spus Sonnenfeld și Tian.

Propaganda lui Putin demascată
„Astfel, numărul PIB-ului rus este o pură invenție din imaginația lui Putin și rubla nu este o monedă tranzacționată”, au spus cercetătorii. „Statisticile alese de Putin sunt apoi trâmbițate cu nesăbuință în mass-media mondială și pe care se bazează experții neglijenți pentru a construi previziuni ridicole care sunt nerealist favorabile Kremlinului”.

Sonnenfeld și Tian au criticat în mod deosebit Fondul Monetar Internațional (FMI), care a luat în considerare proiecțiile economice ale Rusiei în propria lor analiză a economiei națiunii. FMI estimează în prezent că PIB-ul Rusiei va crește cu 0,7% în 2023, dar Sonnenfeld și Tian susțin că economiștii organizației au recunoscut în privat că au „vizibilitate zero” asupra stării actuale a economiei Rusiei și a datelor reale.

Estimări în afara celor oferite de oficialii ruși sugerează că economia țării a fost afectată în ultimul an. Potrivit unor relatări, veniturile din energie ale Rusiei s-au redus pe fondul interzicerii petrolului rusesc din UE și al plafonului de preț de 60 de dolari, iar alte sectoare majore ale economiei sale au scăzut cu 60%-95%, estimează Sonnenfeld și Tian.
Cu doar o lună în urmă, împreună cu fostul economist șef Morgan Stanley, Stephen Roach, cei doi experți au arătat cum FMI a acoperit această implozie a economiei ruse din cauza grabei sau înșelăciunii.

„De la invazia ucraineană, datele noastre au arătat că informațiile economice ale Kremlinului au devenit din ce în ce mai alese, eliminând în mod selectiv valorile nefavorabile, eliberând în același timp doar pe cele care sunt mai favorabile”, au spus cercetătorii.

Ei au subliniat statistici nepublicate care descriu o imagine mai sumbră a situației Rusiei, inclusiv exporturile și importurile națiunii, intrările și ieșirile de capital și date despre producția de petrol și gaze.

Experții spun că Rusia este un producător atât de ineficient, în timp ce pierd din cota de piață de pe plan global, după ce noi producători din Guyana, Norvegia, Kazahstan, Brazilia și Nigeria au început să livreze.

Chiar și dincolo de petrol, energia care reprezenta 2/3 din exporturile Rusiei înainte de război a scăzut cu 500 de milioane de dolari pe zi. Iar în afara energiei, sectoarele majore ale economiei ruse au scăzut cu 60% până la 95% față de nivelurile de dinainte de război datorită în mare parte exodului a peste 1.200 de corporații multinaționale globale din Rusia, așa cum am documentat cu minuțiozitate.

Pe scurt, Rusia nu este nicidecum o superputere economică și nu aduce nimic economiei globale, concluzionează experții americani. Putin pierde războiul militar, războiul diplomatic și războiul economic. El nu trebuie să câștige războiul de dezinformare din partea presei occidentale și a factorilor de decizie politică care se îndrăgesc naiv de datele sale economice false.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală