UE a pus gruparea paramilitară Wagner pe lista sancțiunilor sale din Ucraina

14 Apr. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2023, 07:33 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană a adăugat joi organizaţia paramilitară rusă Wagner pe lista persoanelor şi entităţilor sancţionate pentru „participare activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”, relatează AFP.

Acest grup de mercenari, care luptă în estul Ucrainei pentru a încerca să cucerească oraşele Bahmut şi Soledar, a fost deja plasat în februarie pe o altă listă a sancţiunilor UE pentru încălcarea drepturilor omului şi „destabilizarea” unor ţări din Africa.
Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a explicat că noua listă de sancţiuni o „completează” pe cea anterioară.

Grupul Wagner, a continuat Consiliul, a fost înscris pe listă pentru „acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Faptul că această organizaţie paramilitară este astfel dublu sancţionată „subliniază dimensiunea internaţională şi gravitatea” activităţilor sale, precum şi „impactul ei destabilizator asupra ţărilor în care activează”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Acesta din urmă s-a adăugat pe lista sa de persoane fizice şi juridice vizate de sancţiuni RIA FAN, media rusă care face parte din Patriot Media Group, al cărui consiliu de administraţie este condus de Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner.
Un ONG rus şi un dezertor din Wagner au afirmat că mercenari din acest grup sunt responsabili pentru decapitarea unui bărbat care pare să fi fost un prizonier de război ucrainean.

Prigojin a respins aceste acuzaţii, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat o nouă oroare a „monştrilor” ruşi.
O înregistrarea video, care durează 1 minut şi 40 de secunde cu imagini de nesuportat, circulă de marţi pe reţele sociale. În această înregistrare, un bărbat în uniformă de camuflaj, cu faţa mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate pe sol şi urlă „mă doare”. În câteva secunde, strigătele încetează şi se poate auzi cum un bărbat îl incită din spatele camerei pe călău să-i „taie capul” victimei. Călăul îşi finalizează decapitarea cu cuţitul şi arată capul tăiat către cameră.

La rândul său, Parchetul rus a anunţat joi că a început examinarea acestor imagini.
Persoanele – fizice sau juridice – sancţionate de Uniunea Europeană sunt supuse unei îngheţări a bunurilor lor pe teritoriul statelor sale membre şi unei interdicţii de a călători acolo. În plus, nimeni din UE nu este autorizat să le pună la dispoziţie fonduri.
UE a adoptat în ultimul an zece serii de sancţiuni succesive împotriva Rusiei, după ofensiva sa militară în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău