Războiul din Ucraina nu a explodat doar compensaţiile petroliștilor. Șeful ExxonMobil, a încasat 36 de milioane USD

15 Apr. 2023, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2023, 09:29 // Actual //  Lupu Eduard

ExxonMobil şi-a plătit anul trecut directorul general cu 36 de milioane de dolari, o creştere de 52% faţă de 2021 şi mai mult decât dublu faţă de salariul său din 2020, după ce războiul dintre Rusia şi Ucraina a dus la profituri record pentru companiile petroliere şi la un câştig neaşteptat pentru executivii lor de top, scrie Financial Times.

Compania petrolieră americană  i-a acordat lui Darren Woods 25 de milioane de dolari în acţiuni anul trecut, faţă de 13,5 milioane de dolari în 2021, se arată într-un document de reglementare depus joi. El a primit, de asemenea, un bonus în numerar de 6,4 milioane de dolari, „în concordanţă cu performanţa record a câştigurilor”, se arată în documentul depus.

Comepnsaţia lui Woods acoperă o tendinţă de plăţi exagerate pentru directorii din industrie după creşterea preţurilor petrolului de anul trecut. Ben van Beurden, fostul director general al Shell, a primit un total de 9,7 milioane de lire sterline în 2022, cu 53% mai mult decât în 2021, în condiţiile în care grupul petrolier a înregistrat profituri record de 40 de miliarde de dolari.

Salariul directorului general al BP, Bernard Looney, a crescut de peste două ori anul trecut, ajungând la 10 milioane de lire sterline, după ce grupul energetic listat la bursă în Marea Britanie a înregistrat profituri record de 28 de miliarde de dolari. Salariul lui Looney ar fi putut fi mai mare, dar BP a declarat că consiliul său de administraţie şi-a folosit puterea discreţionară pentru a-i reduce premiile din cauza celor patru accidente mortale produse anul trecut la instalaţiile BP.

Creşterea bruscă a salariilor directorilor executivi din sectorul energetic vine după ce preţurile la petrol şi gaze naturale au crescut în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a alimentat cele mai mari rate ale inflaţiei pe care ţările occidentale le-au înregistrat în ultimele decenii, şi a ridicat preţurile energiei în Europa la niveluri care au afectat creşterea economică.

Preţurile ridicate au propulsat, de asemenea, Big Oil la profituri record. Exxon a condus topul câştigurilor din industrie cu un profit de 55,7 miliarde de dolari în 2022, iar cele mai mari cinci firme occidentale din lume – Exxon, Chevron, Shell, BP şi TotalEnergies – au adunat profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari.

Ca parte a noilor dezvăluiri privind salariile impuse de Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse, Exxon a declarat că remuneraţia „plătită efectiv” de Woods anul trecut a fost de 89,7 milioane de dolari, reflectând saltul preţului acţiunilor Exxon. Randamentul total al acţionarilor companiei, care include dividendele, a urcat cu 86% în 2022, a precizat aceasta.

Premiile sub formă de acţiuni reprezintă de obicei cea mai mare parte a salariilor directorilor americani şi aproape 90% din compensaţia „plătită efectiv” a lui Woods provenea din acţiuni nevărsate. Acţiunile companiei au încheiat anul 2022 la 110,30 dolari, în creştere de la 61,19 dolari la sfârşitul anului 2021, a precizat Exxon.
Rivalul Chevron, marele producător de petrol, a declarat miercuri că remuneraţia directorului său general, Michael Wirth, a crescut cu 4%, la 23,6 milioane de dolari în 2022. Compensaţia sa „plătită efectiv” a fost de 86,7mn de dolari, reflectând câştigurile din preţul acţiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău