Turism în Creta: criza acută de personal în hoteluri și restaurante. Nici salariile mari nu-i tentează

20 Apr. 2023, 08:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Apr. 2023, 08:54 // Actual //  bani.md

Lipsa personalului este o durere de cap permanentă pentru antreprenorii din turism în Creta, fiind o problemă care se va agrava pe măsură ce se deschide sezonul estival, un sezon care a început deja dinamic în urmă cu câteva săptămâni, scrie publicația elenă AGONAS KRITIS, citată de Rador.

La începutul lunii mai toate hotelurile vor fi în funcțiune, gradul de ocupare va începe să crească, iar cifrele arată că în Creta numărul locurilor de muncă vacante pentru personalul de toate categoriile ajunge la 4.000.

„Greul abia urmează, în iulie și august și deocamdată căutăm soluții”, a declarat pentru Radio Creta președintele Agenților de Turism din insulă, Michalis Vlatakis.

El a menționat că posibilitatea de a angaja pensionari din industria turismului, care au cunoștințele și experiența necesară, a fost deja propusă ministrului Muncii, dar ministrul nu a răspuns încă.

Se știe că personalul importat din țări terțe s-a încheiat cu un fiasco, deoarece pentru Creta au fost aprobate doar 280 de posturi.

Președintele Hotelierilor din Heraklion, Nikos Chalkiadakis, a declarat că îşi continuă eforturile de a aduce muncitori din Bulgaria și România, menționând că din iunie ar urma să sosească cu zboruri charter, în jur de 80.000 până la 100.000 de turiști pe săptămână. „Este imposibil să acoperim toate golurile care există și lipsurile privesc cameriste, ospătari, bucătari, ajutoare de bucătari, grădinari, tehnicieni și multe alte specialități” a subliniat președintele Asociației Panelene a Managerilor de Hoteluri Giorgos Pelekanakis. În final, unele unități mici recurg la soluția cateringului pentru clienții lor, deoarece nu găsesc chefi şi bucătari.

Pelenakis a comentat că deşi salariile pentru muncitorii fără experiență anterioară au crescut și încep de la 1000-1200 de euro pentru ospătari și chelnerițe, interesul localnicilor este foarte limitat. Mai mult, chiar și cei care semnează contracte cu un hotel, le anulează și pleacă cu mare ușurință în altă parte. Prin urmare, managerii sunt într-un proces constant de căutare de personal, cu stresul de a nu şti dacă vor putea satisface nevoile unității de cazare și ale clienților acesteia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău