Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

25 Apr. 2023, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 04:45 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum mai mult de 420 de zile, a declanșat o bulversare pe piața financiară și energetică din Europa, dar și în lume.

Acum, o mare bancă de pe bătrânul continent a fost lovită de o criză puternică, iar clienții de la Credit Swisse din Elveția au retras numai puțin de 69 de miliarde de dolari, în primul trimestru din 2023.

După acest exod de capital, Credit Suisse a fost salvată de la faliment, fiind preluată de banca UBS, potrivit Financial Times.

Credit Suisse a suferit ieșiri de 61,2 miliarde de franci franci (68,6 miliarde de dolari) în primul trimestru al anului 2023, deoarece clienții au fugit de banca afectată, expunând amploarea sarcinii pentru UBS, după ce a preluat rivalul său elvețian.

Exodul clienților a fost cel mai acut în zilele înainte ca autoritățile de reglementare elvețiene să orchestreze salvarea de către UBS luna trecută, a anunțând luni, 24 aprilie 2023, Credit Suisse, adăugând că, deși ieșirile s-au stabilizat, acestea nu s-au inversat.

Dezvăluirile cu privire la amploarea la care clienții au fugit de la bancă sunt primele de când a fost încheiat acordul de preluare, subliniind prejudiciul cauzat afacerii care a forțat autoritățile de reglementare elvețiene să intervină.

Unitatea emblematică de gestionare a averii a Credit Suisse a pierdut 9% din active în primul trimestru, o hemoragie care va reduce comisioanele pe care le generează și „probabil să ducă la o pierdere substanțială în gestionarea averii” în al doilea trimestru.

Preluarea Credit Suisse, cu o valoare de 3,25 miliarde de dolari, este prima dată când două instituții financiare importante din punct de vedere sistemic sunt reunite de la criza din 2008-2009 și implică riscuri semnificative de integrare pentru UBS.

„Amploarea pierderilor și a ieșirilor este alarmantă”, a spus Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods. „Urmează mai multe.

Pur și simplu, chiar dacă UBS este capabilă să elimine costuri de 8 miliarde de franci până în 2027, traiectoria veniturilor este atât de deteriorată, încât acordul ar putea rămâne un obstacol pentru rezultatele operaționale UBS, dacă nu se anunță un plan de restructurare mai profund”, a adăugat el.
Credit Suisse a raportat o pierdere ajustată înainte de impozitare de 1,3 miliarde de franci elvețieni pe primul trimestrul din 2023 și un venit net de 12,4 miliarde de franci elevețieni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ