Un produs din Țările de Jos a cucerit Europa: Rusia și Ucraina între destinațiile de top

28 Apr. 2023, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2023, 07:25 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 420 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, exporturile din Țările de Jos de flori au crescut în Rusia, dar și în Ucraina și alte țări europene.

Deoarece florile nu se regăsesc pe lista sancțiunilor occidentale contra regimului de la Kremlin, exporturile acestora din UE către Rusia au ajuns la 9,4 milioane de euro în 2022, majoritatea provenind din Țările de Jos, potrivit Euronews.

O companie din Rusia și-a dezvoltat afacerile cu flori la Moscova, iar florile sale proaspete sunt din Țările de Jos, țară faimoasă pentru câmpurile sale vaste de lalele din primăvară.

Florile din Țările de Jos au devenit mai scumpe pe timpul războiului din Ucraina, în timp ce florile din Kenya, Ecuador și Columbia sunt puțin mai ieftine.

Principalii exportatori olandezi de flori se confruntă cu același tip de dilemă cu care se întâlnește alte companii europene: dacă să continue să-și exporte mărfurile în Rusia, chiar dacă nu sunt sancționate, doar pentru că este în afara spiritului regimului de sancțiuni al UE.

Spre exemplu, alte produse precum vodca Absolut din Rusia a fost oprită să mai fie cumpărată în Suedia, după o reacție vehementă de pe rețelele de socializare.
Cifrele exacte despre exporturile de flori sunt dificil de obținut – dar Țările de Jos reprezintă, la nivel mondial, aproximativ 60% din comerțul global cu flori. În Europa, exporturile olandeze reprezintă mai mult de 80% din toate exporturile UE de flori.

În primele trei trimestre ale anului 2022, valoarea exporturilor totale de flori s-a ridicat la un record de 3,4 miliarde de euro în Țările de Jos. Datele publicate de Eurostat arată că exporturile de flori din UE în 2022 au prezentat topul destinațiilor: Elveția – 31,3 milioane de euro, Marea Britanie – 21,4, Norvegia – 11,5, Rusia – 9,4, Ucraina – 5,5.
Deși exporturile olandeze de flori în Rusia nu sunt tocmai ascunse, cultivatorii nu se străduiesc să facă publicitate asupra comerțului lor. În timp ce câștigă bani din Rusia, guvernul olandez cheltuiește proprii bani pentru cumpărarea tancurilor de luptă Leopard 2 pentru forțele ucrainene.

Săptămâna trecută, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat, împreună cu omologul său danez, intenția de a „achiziționa, recondiționa și dona în comun 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina”.

Tancurile, pe care Kievul le-a cerut în mod repetat de la izbucnirea războiului, vor fi cumpărate la un cost de 165 de milioane de euro și sunt de așteptat să fie livrate de la „începutul anului 2024”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ