Un produs din Țările de Jos a cucerit Europa: Rusia și Ucraina între destinațiile de top

28 Apr. 2023, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2023, 07:25 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 420 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, exporturile din Țările de Jos de flori au crescut în Rusia, dar și în Ucraina și alte țări europene.

Deoarece florile nu se regăsesc pe lista sancțiunilor occidentale contra regimului de la Kremlin, exporturile acestora din UE către Rusia au ajuns la 9,4 milioane de euro în 2022, majoritatea provenind din Țările de Jos, potrivit Euronews.

O companie din Rusia și-a dezvoltat afacerile cu flori la Moscova, iar florile sale proaspete sunt din Țările de Jos, țară faimoasă pentru câmpurile sale vaste de lalele din primăvară.

Florile din Țările de Jos au devenit mai scumpe pe timpul războiului din Ucraina, în timp ce florile din Kenya, Ecuador și Columbia sunt puțin mai ieftine.

Principalii exportatori olandezi de flori se confruntă cu același tip de dilemă cu care se întâlnește alte companii europene: dacă să continue să-și exporte mărfurile în Rusia, chiar dacă nu sunt sancționate, doar pentru că este în afara spiritului regimului de sancțiuni al UE.

Spre exemplu, alte produse precum vodca Absolut din Rusia a fost oprită să mai fie cumpărată în Suedia, după o reacție vehementă de pe rețelele de socializare.
Cifrele exacte despre exporturile de flori sunt dificil de obținut – dar Țările de Jos reprezintă, la nivel mondial, aproximativ 60% din comerțul global cu flori. În Europa, exporturile olandeze reprezintă mai mult de 80% din toate exporturile UE de flori.

În primele trei trimestre ale anului 2022, valoarea exporturilor totale de flori s-a ridicat la un record de 3,4 miliarde de euro în Țările de Jos. Datele publicate de Eurostat arată că exporturile de flori din UE în 2022 au prezentat topul destinațiilor: Elveția – 31,3 milioane de euro, Marea Britanie – 21,4, Norvegia – 11,5, Rusia – 9,4, Ucraina – 5,5.
Deși exporturile olandeze de flori în Rusia nu sunt tocmai ascunse, cultivatorii nu se străduiesc să facă publicitate asupra comerțului lor. În timp ce câștigă bani din Rusia, guvernul olandez cheltuiește proprii bani pentru cumpărarea tancurilor de luptă Leopard 2 pentru forțele ucrainene.

Săptămâna trecută, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat, împreună cu omologul său danez, intenția de a „achiziționa, recondiționa și dona în comun 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina”.

Tancurile, pe care Kievul le-a cerut în mod repetat de la izbucnirea războiului, vor fi cumpărate la un cost de 165 de milioane de euro și sunt de așteptat să fie livrate de la „începutul anului 2024”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală