O țară și-a triplat exporturile către Rusia: Cum ocolește Putin sancțiunile și cumpără din Occident

02 Mai 2023, 06:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2023, 06:12 // Actual //  bani.md

Rusia se confruntă cu cea mai largă gamă de sancțiuni impuse vreodată unei țări mari, inclusiv asupra persoanelor asociate cu războiul, asupra tranzacțiilor financiare care implică entități rusești și a anumitor exporturi și importuri din Rusia. Cu toate astea, regimul lui Putin a găsit terțe țări, precum Armenia, pentru a ocoli interdicțiile și a cumpărat pe căi ilegale mărfuri din Occident.

Armenia ajută Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident prin vânzări neautorizate. Astfel, Armenia și-a dublat importurile din Uniunea Europeană (UE), dar și-a triplat exporturile către Moscova, potrivit Trend.

Restricțiile la exporturile anumitor mărfuri către Rusia au dezamăgit și ele. America și aliații săi au interzis vânzarea către Rusia a mii de articole de înaltă tehnologie, în timp ce multe firme occidentale care operau în Rusia s-au retras în mod voluntar.

Cu toate acestea, Rusia continuă să importe aproape la fel de mult ca înainte de invazie. Noi parteneri comerciali au apărut pentru a înlocui Occidentul. China vinde acum de două ori mai mult Rusiei decât în 2019. Importurile „paralele” – vânzări neautorizate din Vest către Rusia printr-o țară terță, de la băuturi gazoase la cipuri de computer – au crescut.

În 2022, importurile din UE în Armenia s-au dublat în mod misterios, chiar dacă exporturile armene în Rusia s-au triplat. Exporturile Serbiei de telefoane către Rusia au crescut de la 8.518 dolari în 2021 la 37 milioane dolari în 2022. Livrările de mașini de spălat rufe din Kazahstan în Rusia au crescut de la zero în 2021 la aproape 100.000 de unități anul trecut, scrie The Economist.
Anterior, Departamentele de Comerț, Trezoreria și Justiția din SUA au emis o notă trilaterală cu privire la specificațiile semnelor încercărilor de eludare a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Potrivit documentului, una dintre cele mai comune tactici este folosirea unor intermediari terți sau a punctelor de transbordare pentru a evita restricțiile. S-a dezvăluit că Armenia este folosită pentru a redirecționa ilegal mărfuri către Rusia sau Belarus, ocolind astfel sancțiunile occidentale.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE, a declarat că Uniunea Europeană analizează problema fluxului de bunuri sancționate din Armenia către Rusia.

”UE a impus un set de sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru agresarea ilegală a Ucrainei, încălcarea Cartei ONU și pentru comiterea de atrocități echivalente cu crime de război”.

UE a cerut tuturor țărilor să se alinieze la aceste sancțiuni, să adopte măsuri naționale similare sau cel puțin să nu permită o eludare a acestor sancțiuni. Într-un pachet anterior de sancțiuni, UE a introdus posibilitatea de a impune sancțiuni și persoanelor sau entităților care permit eludarea sancțiunilor.

”Monitorizăm îndeaproape fluxurile comerciale de bunuri sancționate din UE către țări terțe și din țări terțe către Rusia. În contextul Armeniei, am observat într-adevăr unele fluxuri comerciale anormale. Ne uităm la această problemă și suntem în dialog cu autoritățile armene”, a spus el.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI