Americanii vor să țină becurile aprinse în Republica Moldova! Alocă bani pentru două linii de interconexiune energetică

05 Mai 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mai 2023, 09:42 // Actual //  bani.md

O parte din ajutorul Guvernului Statelor Unite de 300 milioane de dolari va fi alocată pentru construirea unor linii de  interconectare, precum o nouă interconexiune cu România – Iași-Ungheni-Strășeni sau linia de conexiune dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) – de 400 kV Vulcănești – MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău.

„Aceste interconexiunii nu sunt numai chestiuni tehnice, dar este vorba despre stabilitatea rețelei, predictibilitate, astfel încât rețeaua să fie stabilă și să ne putem sincroniza cu România în caz dacă Ucraina intră în blackout”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În următorul an, ar urma să fie formalizat operatorul de piață, care va face posibilă tranzacționarea energiei electrice regenerabile, pe ore, pe zi, inclusiv tranzacții de import/ export cu Ucraina și România. În cel mult un an ar urma să fie licitate capacități mari de energie verde, pentru a da impuls investitorilor care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene. În acest sens, toate eforturile acum sunt concentrate pe îmbunătățirea cadrului legal.

Directoarea Oficiului inițiativelor de tranziție din cadrul Agenției 🇺🇸 Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Brittany Brown, care a avut o întrevedere cu Victor Parlicov. Astfel dacă anul trecut prioritatea zero a fost asigurarea cu gaze naturale, în următoarea perioadă vor fi esențiale investițiile în stabilitatea rețelei de energie electrică, pentru a putea integra cât mai multă energie regenerabilă și a fi pregătiți de eventuale pene de curent naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală