Într-o vreme când febra dedolarizării creşte, Ungaria vrea să pună umărul la internaţionalizarea yuanului

10 Mai 2023, 06:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2023, 06:10 // Actual //  bani.md

Banca centrală a Ungariei a găzduit recent pentru a şaptea oară în Budapesta conferinţa Iniţiativa Renminbi, care se concentrează pe cooperarea financiară dintre Ungaria şi China, relatează Budapest Business Journal.

Bănci importante din China, ca Bank of China, China Construction Bank şi China Development Bank, sunt deja prezente în Ungaria.

Participanţii s-au concentrat pe interconectivitatea financiară şi tran­ziţia verde, evidenţiind rolul mone­dei chineze în regiunea Europei Centrale şi de Est.

La conferinţă au fost prezenţi oficiali de rang înalt, bancheri, eco­no­mişti şi lideri de business din Ungaria, China şi restul lumii.
Mihaly Patai, viceguvernator al băncii centrale a Ungariei (MNB), a subliniat importanţa cooperării fi­nan­ciare dintre Ungaria şi China, potrivit china-ceec.org.
„Banca noastră centrală a fost printre primele din Europa care au încheiat un acord swap cu banca centrală a Chinei în septembrie 2013“, a declarat acesta.

Sistemele financiare ale celor două ţări devin din ce în ce mai in­terconectate, a arătat acesta, Bank of China operând în Ungaria de mulţi ani, iar China Developent Bank şi China Construction Bank deschizân­du-şi recent sucursale în Budapesta.

Potrivit lui Patai, Budapesta a devenit un hub financiar în regiunea ECE graţie prezenţei băncilor chine­zeşti şi inovaţiilor financiare pe care acestea le aduc din China.

Yang Chao, însărcinat cu afaceri în cadrul ambasadei Chinei în Un­ga­ria, a subliniat importanţa internaţio­na­lizării monedei chineze. Potrivit acestuia, sistemul monetar interna­ţio­nal accelerează către multipo­laritate.

„Internaţionalizarea renmbinbi oferă o nouă alternativă de încredere pentru ţările din întreaga lume“, a declarat Chao.

Conferinţa din Budapesta a fost lansată în 2015 cu scopul întăririi relaţiilor dintre banca centrală a Ungariei şi cea a Chinei, notează Budapest Business Journal.

Iniţiativa vizează să profite de pe urma ponderii în creştere la nivel internaţional a monedei chineze, să întărească rolul regional al Buda­pestei în relaţiile economice dintre China şi Europa Centrală şi să cimen­teze relaţiile economice dintre China şi Ungaria.
Un obiectiv important al băncii centrale ungare în cazul iniţiativei este de a lărgi gama de investiţii şi surse de finanţare din Ungaria şi a promova creşterea activităţii econo­mice transfrontaliere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ