Notice: Trying to get property 'taxonomy' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 5045

Notice: Trying to get property 'category_nicename' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 5052
În ciuda sancțiunilor, America încă e dependentă de Rusia: Putin vinde o resursă cheie de 1 miliard de dolari în SUA - Bani.md

Notice: Trying to get property 'nodeValue' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 2969

Notice: Trying to get property 'nodeValue' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 2970

În ciuda sancțiunilor, America încă e dependentă de Rusia: Putin vinde o resursă cheie de 1 miliard de dolari în SUA

13 Mai 2023, 05:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2023, 05:39 // Actual //  bani.md

Statele Unite și alte națiuni occidentale s-au grăbit să sancționeze Rusia după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în 24 februarie 2022. Cu toate astea, în prezent Putin încă vinde combustibil nuclear în SUA, o resursă cheie, de aproape 1 miliard de dolari.

Aliații occidentali și-au unit forțele pentru a sancționa resursele provenite din Rusia precum petrolul și gazul, pentru a priva Kremlinul de câștiguri financiare pe fondul canalizării banilor în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Newsweek.

Companiile internaționale cu afaceri în Rusia s-au grăbit și ele să plece, dăunând și mai mult economiei ruse, dar Moscova încă menține o înțelegere fermă cu un grup de mai multe țări, care își doresc ceva esențial: combustibilul nuclear. Să spunem că și în UE există 5 țări care au importat combustibil nuclear din Rusia (Bulgaria, Cehia, Finlanda, Ungaria, Slovacia), pentru cele 18 reactoare construite de Moscova.

Energia nucleară, care generează energie printr-un proces de scindare a atomilor de uraniu, a scăpat de sancțiuni după mai mult de un an de război. Îmbogățirea uraniului este un proces extrem de specializat, care poate fi realizat doar în anumite țări, precum Rusia. Rusia are unele dintre cele mai mari provizii de uraniu din lume și excelează, de asemenea, în procesul necesar de transformare a acestuia în uraniu îmbogățit.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Uzinele comerciale de transformare a uraniului funcționează în Rusia, Canada, China și Franța, Rusia având cea mai mare infrastructură necesară pentru conversie.

Din această cauză, Rosatom State Nuclear Energy Corporation — colecția de furnizori nucleari a Rusiei — furnizează un sfert din combustibilul nuclear al SUA, iar Statele Unite continuă să plătească pentru resursă, cheltuind un miliard de dolari anul trecut.
Schimbul de combustibil nuclear pentru bani este o derivație a Programului Megatoni în Megawați din 1993 stabilit între SUA și Rusia, care a redus posesia Rusiei de combustibil nuclear prin conversia a 500 de tone metrice de uraniu pentru arme în 15.000 de tone de uraniu slab îmbogățit, care a fost apoi vândut în SUA pentru utilizare ca combustibil nuclear.

Programul a redus capacitatea de arme rusești cu peste 20.000 de focoase nucleare și a furnizat Statelor Unite combustibilul atât de necesar, care ar putea oferi o formă de energie mai ieftină și mai curată.

Combustibilul nuclear se confruntă cu o renaștere pe măsură ce lumea se luptă cu efectele și preocupările crescute ale schimbărilor climatice. Energia nucleară are emisii zero și este a doua cea mai mare sursă de electricitate cu emisii scăzute de carbon din lume, după hidroenergie, potrivit unui site web al Biroului pentru Energie Nucleară din SUA.

În martie 2023, primul reactor nuclear din SUA din ultimii șapte ani a început reacții nucleare în Georgia. CNBC a raportat că, inclusiv noul reactor, există 93 de reactoare în Statele Unite care furnizează o cincime din energia națiunii. Un sfert din resursele nucleare necesare pentru a alimenta această energie provine din Rosatom.

Companiile americane plătesc foarte mult pentru resursele necesare pentru a-și alimenta reactoarele, ceea ce înseamnă că finanțează atât Rusia, cât și Ucraina în timpul războiului. Cu toate acestea, cele 113 miliarde de dolari, sprijinul Congresului acordat Ucrainei prin intermediul ajutorului militar, guvernamental și umanitar a depășit cu mult miliardul de dolari cheltuit de companiile americane pentru combustibilul nuclear al Rosatom în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău