FOTO Peste 35 000 de oameni au fost prezenți în aceste zile la „Festivalul Tradițiilor Românești”, la Chișinău

15 Mai 2023, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mai 2023, 12:54 // Actual //  MD Bani

Trei zile de tradiții românești au adus toate regiunile României în inima Republicii Moldova, în cadrul celui mai mare eveniment destinat promovării artei populare românești în Chișinău. Cântecele, dansul și multă voie bună au însoțit atelierele meșterilor populari, de pe ambele maluri ale Prutului, care i-au apropiat pe vizitatorii festivalului de rădăcinile României.

Prezența marilor artiști precum Loredana, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, dar și Surorile Osoianu, a încins atmosfera pentru oaspeții festivalului care au dansat hore și au savurat spectacole de neuitat. Festivalul a fost prezentat de doi artiști cunoscuți: unul al scenei – Aurelian Temișan, și celălalt, al olăritului – Daniel Leș.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, prezent în aceste zile la festival, a declarat că munca și efortul meșterilor de a păstra vii aceste tradiții sunt un lucru sfânt și este de datoria noastră să îi sprijinim să ducă mai departe aceste meșteșuguri străvechi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Mă bucur că un număr așa mare de oameni a fost alături de noi, acest lucru ne demonstrează că lucrurile care ne unesc dăinuie peste timp”, a mai spus secretarul de stat din cadrul Guvernului Romaniei.

Printre participanții la eveniment s-au numărat și înalți oficiali precum Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, Înaltpreasfințitul Petru, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, dar și primari din România și Republica Moldova.

Festivalul Tradițiilor Românești a deschis „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cele mai faimoase logouri din lume au pornit, adesea, de la idei croite pe fugă. Este și cazul „swoosh-ului” Nike, creat în 1971 de studenta Carolyn Davidson pentru doar 35 de dolari — un preț simbolic pentru o marcă ce avea să atingă, cinci decenii mai târziu, o capitalizare de aproape 2 trilioane de dolari.

Istoria a fost rememorată de PR-experta și fondatoarea BackDoorAgency, Iana Ziab­lina, care a subliniat cât de neașteptate pot fi scânteile de geniu. În plină criză de identitate, profesorul de contabilitate Phil Knight — pe atunci co-fondator al Blue Ribbon Sports, distribuitor al pantofilor japonezi Onitsuka Tiger — a realizat că parteneriatul cu furnizorul din Japonia se apropie de final. Soluția: lansarea unei linii proprii de încălțăminte sport, cu producție deja contractată într-o fabrică din Mexic, dar fără nume și fără logo.

Knight i-a cerut lui Davidson, studentă la design grafic, o idee „măcar acceptabilă” de simbol care să fie aplicat rapid pe cele 300 de perechi aflate pe banda de producție. Dintre câteva schițe, singura care a trezit interes a fost o bifă fluidă — interpretată fie ca aripa zeiței grecești Nike, fie ca un semn de validare. Entuziasmul a fost modest, însă constrângerile de timp au consfințit alegerea.

Numele Nike a venit la scurt timp, propus de angajatul Jeff Johnson, inspirat de un vis în care îi apăruse zeița victoriei.

Astăzi, „swoosh-ul” întruchipează viteză, victorie, mișcare continuă și spirit de aprobarea („bifa” universală). Carolyn Davidson a colaborat încă o perioadă ca freelancer, apoi a părăsit profesia. În 1983, compania i-a mulțumit oficial: i-a oferit un inel cu logo-ul și un pachet consistent de acțiuni, gest care i-a asigurat confortul financiar.

Ziab­lina notează că logouri legendare au avut adesea începuturi similare: Apple a simplificat obsesiv simbolul mușcat al mărului pentru a transmite accesibilitate, iar Rolling Stones au ales faimoasa limbă scoasă într-un spirit de rebeliune. Lecția, spune experta: „Uneori inspirația lovește într-un taxi, la o prelegere sau într-un moment de revoltă — iar acea scânteie poate construi o identitate de miliarde”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO