Spectaculosul pod din apropierea Republicii Moldova. Când va fi inaugurat

16 Mai 2023, 15:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2023, 15:54 // Actual //  bani.md

Data inaugurării podului de la Brăila rămâne „în principiu aceeași” şi probabil vor veni la inaugurare comisarul european pentru coeziune şi reforme Elisa Ferreira, vicepremierul Italiei şi ministru al Infrastructurii, Matteo Salvini, dar şi oficialităţi din Japonia, a anunţat, marţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că va merge în următoarele zile la Brăila pentru a vedea personal etapa în care se află lucrările. Grindeanu a afirmat că o echipă a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost la finele săptămânii trecute în vizită pe şantier şi la întoarcere l-au informat că în principiu se va menţine data anunţată.

„O să merg şi eu în perioada următoare, indiferent de schimbări de guvern ş.a.m.d, pentru că vreau să văd eu ce se întâmplă acolo. Am fost anunţat şi că probabil va veni şi doamna comisar Ferreira, dacă reuşim, la inaugurare, probabil va veni domnul vicepremier Salvini din Italia – cu dânsul am vorbit direct – doamna comisar Ferreira şi-a arătat intenţia, probabil că vor fi oficialităţi şi din Japonia. Dar, toate lucrurile astea trebuie organizate. De ce am dată acea dată? (27 iunie – n. r.). Nu vă ascund: tocmai pentru a pune o anumită presiune în sens pozitiv asupra constructorilor, că prea din decembrie a devenit februarie, din februarie a devenit aprilie, din aprilie mai şi din mai iunie. Odată cu vizita pe care o s-o fac în zilele următoare la Brăila, o să fiu în măsură să vă spun exact. O echipă a Ministerului Transporturilor chiar joi sau vineri a fost acolo şi am avut o întâlnire cu ei la întoarcere şi mi-au spus că în principiu se va păstra data de 27 iunie. Sigur, în perioada următoare, vor mai exista momente în care, să spunem, vor fi anumite lucrări, de exemplu de demontare de schele pe cei patru piloni, lucruri de acest tip, care probabil că vor duce nu la închiderea circulaţiei pe pod, ci eventual la închiderea unei căi. De aceea, din punctul meu de vedere aş aborda deschiderea circulaţiei pe pod cât de repede se poate, chiar dacă vor exista momente de acest tip”, a afirmat ministrul.

Antreprenorul lucrării „Pod Suspendat peste Dunăre” este Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei cu TVA.

Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lungimea drumului principal Brăila – Jijila este de 19,095 kilometri, iar lungimea drumului de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin este de 4,328 kilometri.

De asemenea, lucrările pe Drumul Expres Galaţi – Brăila au ajuns la un stadiu fizic de 50%, iar antreprenorul român a început turnarea covorului asfaltic în zona giraţiei de la km 1+524 (conexiune cu drumul de legătură de la Podul Brăila), a anunţat pe 3 aprilie ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul România are prioritate în comunicare – ediția 2.0 – este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ