10 LEI// Livia Titica: Orice greșeală ne face să fim mai buni. Află povestea producătorului autohton Liro

23 Mai 2023, 09:21
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
23 Mai 2023, 09:21 // Interviu //  MD Bani

A început să lucreze la 17 ani, primul job fiind în vânzări. Acum are 24 și lucrează la propria afacere împreună cu familia. Este vorba despre Livia Titica, fondatoarea brandului Liro, producător autohton de prune uscate, nuci și chipsuri de mere. Am aflat istoria Liro în cadrul emisiunii 10 LEI.

În primul rând am început a usca măceș, apoi am început și cu prunele și am început a vinde prin toate satele de alături. Încet, încet am început și livrările în raza orașului până când am căpătat clienții noștri și ne-am gândit de ce să nu fondăm un brand. Am început cu denumirea „Fructe de sezon”, iar acum am făcut rebranding și suntem Liro, ceea ce este o denumire autentică, deosebită, scurtă”, a menționat Livia Titica în cadrul emisiunii 10 LEI.

Liro a reușit să cucerească inimile consumatorilor încă de la început. Produsele sunt sănătoase, prunele fiind uscate fără conservanți și fum. La fel și chipsurile de mere, nu conțin zahăr, conservanți, fiind potrivite atât pentru adulți cât și copii. Nu lipsesc nici prunele umplute cu nuci. 

Livia Titica recunoaște că a fi antreprenor este o adevărată provocare și este nevoie de muncă și dedicație. În viziunea ei, pentru producătorii autohtoni este important să știe cum să-și vândă marfa și nu doar cum să producă un produs bun. 

În prezent este în proces de lansare a produselor pe rafturile supermarketurilor din Republica Moldova și planifică extinderea peste hotare. Un prim pas a fost deja făcut, a participat la un târg în România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală