Firma care controlează WhatsApp, amendă uriașă de 1,2 miliarde de euro de la UE

25 Mai 2023, 18:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2023, 18:53 // Actual //  bani.md

Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a fost amendată luni de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor.

A fost cea mai mare sancțiune impusă în cadrul blocului unei platforme digitale pentru acest tip de abatere. Decizia este încă un exemplu al modului în care europenii s-au evidenţiat în privința reglementării, în timp ce în Brazilia legislativul încă ezită în fața lobby-ului marilor companii de tehnologie.

Potrivit organismului de reglementare din Irlanda, țara în care se află sediul european al Meta, compania a nesocotit regulile Regulamentului General privind Protecția Datelor atunci când a transferat informații ale unor utilizatori din UE în Statele Unite. Meta dispune de cinci luni pentru a opri trimiterea și de șase (luni) pentru a opri orice prelucrare a acestor date, inclusiv stocarea.

Meta va contesta decizia

Compania Meta a informat că va contesta decizia.Statele Unite și UE negociază un acord privind protecția datelor care să respecte reglementările europene. În 2020, o decizie a Curții de Justiție a blocului a precizat deja că întreprinderile de tehnologie nu se puteau baza pe un acord anterior pentru a menține trimiterile către Statele Unite. Suspiciunea potrivit căreia informațiile unor cetățeni europeni fac obiectul spionajului atunci când sunt stocate pe pământ american îngrijorează opinia publică.

Meta se poate plânge, dar nu să spună că a fost luată prin surprindere. Urmând un model de bluff-uri deja remarcat în alte țări, ea a ajuns să amenințe că va părăsi UE anul trecut, în cazul în care fluxul de date către Statele Unite ar fi interzis. Evident, amenințarea nu a funcționat. Până în prezent, nicio companie de mutări nu a fost angajată pentru a goli sediul de la Dublin. Pare evident faptul că Meta, ca toate celelalte platforme digitale, nu poate renunța la o piață de dimensiunea celei europene.

Nu este prima dată când Meta este amendată pentru deficienţe privind protecția datelor. În 2019, FTC, organismul american responsabil pentru asigurarea drepturilor consumatorilor și condamnarea practicilor comerciale neloiale, a amendat compania cu 5 miliarde de dolari pentru nereguli comise în scandalul Cambridge Analytica. Datele a milioane de utilizatori au fost folosite pentru a influența alegătorii din Regatul Unit și din Statele Unite.

Protecția datelor e intrată în vigoare de cinci ani

Neîndoielnic, UE se află în avangarda reglementării digitale. Regulamentul General privind Protecția Datelor a intrat în vigoare în 2018. Anul trecut, Parlamentul a aprobat Regulamentul Piețelor Digitale, cu intenția de a împiedica abuzurile de piață. Progresele aprobate de legislativul european contrastează cu indulgenţa Congresului brazilian în fața lobby-ului platformelor digitale. Opozante înverșunate ale Proiectului de Lege (PL) referitor la Fake News, marile companii de internet au reușit, până acum, să blocheze orice fel de progres în privinţa reglementării. Parlamentul trebuie să reacționeze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău