Bogăția ascunsă în adâncul oceanelor: Un milion de miliarde de dolari

26 Mai 2023, 05:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2023, 05:09 // Actual //  Lupu Eduard

Foarte puțini locuitori ai Pământului sunt conștienți de faptul că pe fundul oceanelor planetei noastre există o comoară neștiută, ascunsă, care valorează un milion de miliarde de dolari. Asta înseamnă că acolo, în adâncuri, există câte 2,5 kilograme de aur pentru fiecare om de pe Terra, însă în prezent nu există o tehnologie sustenabilă pentru extragerea acestei bogății.

Oamenii de știință au estimat că există aproximativ un gram de aur dizolvat la fiecare 100 de milioane de tone metrice de apă din Oceanul Atlantic și în Pacific. O analiză a Administrației naționale de oceanografie și atmosferică (NOAA) din Statele Unite arată că există circa 20 de milioane de tone de aur pe fundul oceanelor, potrivit IFL Science.

Prețul aurului se schimbă în mod constant, plus că este greu de găsit o valoare concretă a unei greutăți atât de mari, dar o estimare din 25 mai 2023 spune că 1 tonă de aur ar putea valora peste 63.000.000 de dolari.

Calculând cât ar valora întreaga cantitate de aur din oceane, am ajunge la colosal cifră de 1,26 de milioane de miliarde de dolari sau 1.260.000.000.000.000 de dolari. Sună atrăgător, dar a pune mâna pe aur va fi o problemă. Încă o dată, această cantitate este extrem de diluată în vasta întindere a oceanelor lumii, spun experții.

În prezent nu există o modalitate rentabilă de a extrage aur din ocean pentru a obține profit.

Un studiu din 1941 publicat în revista Nature a descris o „metodă electrochimică” de extragere a aurului din apa de mare. Cu toate acestea, costul procesului s-a dovedit a fi de cinci ori mai scump decât valoarea aurului obținut.

Primul care a descoperit existența aurului în adâncurile oceanelor din întreaga lume a fost Edward Sonstadt, în anul 1872, dar el nu a întreprins nimic în acest sens, pentru a se îmbogăți.

În anul 1990, cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu, că există aproximativ un gram de aur în fiecare sută de milioane de tone de apă de mare sau din ocean. Oamenii de știință au calculat că oceanele din întreaga lume conțin 20 de milioane de tone de aur.
Cantitatea de aur aflată ascunsă în oceanele de pe Pământ este suficientă pentru a oferi fiecărui locuitor al planetei noastre (din cei 8 miliarde din prezent), aproximativ 2,5 kilograme de aur. Însă, extragerea aurului din adâncuri necesită tehnologii speciale, care până în prezent nu sunt sustenabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău