Castelul unde sunt pregătite viitoarele regine. Luxul și fițele sunt lăsate la poartă

28 Mai 2023, 07:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2023, 07:02 // Actual //  bani.md

La Atlantic College, o școală dintr-un castel din secolul al XII-lea din Țara Galilor, adolescenții regali iau cursuri despre pacea mondială.

Peluzele verzi și ondulate ale unui castel din secolul al XII-lea așezat pe o porțiune din sudul coastei Țării Galilor au găzduit nu unul, ci doi regi ai Europei weekendul trecut.

Scopul vizitei la Sf. Donat a familiilor regale din Spania și Țările de Jos a fost absolvirea de către fiicele lor a UWC Atlantic College, un liceu ce se află într-un castel îndepărtat deținut cândva de magnatul presei William Randolph Hearst.

Sub un cer albastru neobișnuit de strălucitor, sâmbătă, 20 mai, prințesa Alexia a Țărilor de Jos, în vârstă de 17 ani, a zâmbit într-un costum alb de in, flancat de părinții ei, Regina Maxima și Regele Willem-Alexander (el însuși fost elev al Atlantic College) într-o fotografie postată pe Instagram.

Prințesa Leonor a Asturiei, care are și ea 17 ani și este moștenitoarea tronului Spaniei, a purtat o rochie blazer roșu stacojiu cu nasturi, cu mâneci despicate, în timp ce a pozat pentru un selfie cu părinții ei și cu sora mai mică, prințesa Sofia, care urmează să înceapă acolo cursurile în septembrie.

Atlantic College, școala preferată pentru mulți tineri regali

Scena a fost o reflectare a modului în care Atlantic College, care face parte din grupul United World Colleges, a devenit școala preferată pentru mulți tineri regali. Atrage din ce în ce mai mult elevi care arfi mers cândva în locuri mai cunoscute, cum ar fi Eton College, la umbra Castelului Windsor sau Institut Le Rosey de pe marginea lacului Geneva din Elveția, considerat cel mai scump internat din lume.

Presa britanică s-a gândit dacă familia regală britanică ar putea rupe tradiția și își poate trimite propriii tineri moștenitori la o școală care a educat recent câteva viitoare regine ale Europei.

Deși UWC poate avea o atmosferă și un curriculum mai actualizate decât omologii săi mai tradiționali, pare să subscrie cel puțin la o convenție foarte veche și foarte regală: arta de a fi cu buzele strânse. Școala evite să vorbească cu presa, scrie The New York Times.

Tori Cadogan, editorul pentru educație al revistei britanice de societate Tatler, a spus că atracția Atlantic College are în mare măsură de-a face cu o ideologie optimistă înrădăcinată în „diversitatea deliberată” și pacea mondială. La școală sunt înscriși mulți copii cu sânge albastru și al unor familii bogate, dar există și un număr semnificativ de elevi mai puțin privilegiați.

Cu toate acestea, mulți elevi au burse, inclusiv cei care sunt victime ale războiului sau refugiați. Comitetul național UWC îi repartizează pe elevi în campusurile United World College din întreaga lume: Thailanda, Costa Rica, Norvegia sau Statele Unite.

Săptămâna trecută, familia regală olandeză a anunțat că prințesa Ariane a Țărilor de Jos, a treia și cea mai mică fiică a regelui Willem-Alexander și a reginei Máxima, va urma cursurile United World College Adriatic de lângă Trieste, Italia.

Colegiul Atlantic s-a deschis în 1962 – apogeul Războiului Rece – iar ideea de a face dintr-un un corp de elevi divers o prioritate a venit de la Kurt Hahn. Misiunea școlii este „de a reuni tineri din întreaga lume pentru a contribui la crearea unei atmosfere pentru coexistența pașnică între culturi și națiuni”, potrivit unei prezentări de pe site-ul colegiului.

Dar ce face o prințesă adolescentă la Atlantic? Potrivit programului de pe site-ul școlii, cursurile se desfășoară de la ora 8:00 până la ora 13:00, după-amiezele fiind lăsate deschise pentru serviciul comunitar în spitalele și școlile locale, activități precum caiac, tir cu arcul, lucru în seră sau la ferma școlii sau chiar servind în serviciul propriu de bărci de salvare a școlii. (Conform BBC, barca de salvare gonflabilă rigidă folosită pe scară largă a fost inventată de elevii acestui colegiu la începutul anilor 1960.)

Se spune că semnalul telefonului mobil este îngrozitor (probabil spre bucuria profesorilor și părinților). Afișările excesive ale bogăție sunt interzise, ​​ceea ce înseamnă că nu există ceasuri scumpe sau haine de designer.

Louise Callaghan, o fostă elevă, care este corespondentul pentru Orientul Mijlociu pentru Sunday Times, a scris în 2018 despre perioada petrecută la școală. Ea a spus că i-a forțat pe mulți elevi să „se obișnuiască foarte mult să tăiască în comunitate și să se înțeleagă cu oameni care nu se aseamănă cu tine: „refugiați din Africa de Vest, britanici din tot spectrul social, hippii din California, malaezieni religioși”. A învăța cum să interacționezi cu un grup atât de divers, a spus ea, „este o abilitate de viață utilă – una, îmi imaginez, pe care nu o obții la o școală privată normală”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 16:35 // Actual //  Ursu Victor

Maxim Brăila, cunoscut în trecut pentru declarațiile sale elogioase la adresa președintelui rus Vladimir Putin, a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor în cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Numirea sa a fost votată de 57 de deputați în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Decizia a venit în urma unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe, care l-a propus pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitate de reînnoire. Brăila este licențiat în drept, magistru în științe economice și drept public, și urmează studii de doctorat la Universitatea de Studii Europene din Moldova. El a activat atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv în poziții de conducere.

Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor este un organ colegial format din șapte consilieri, inclusiv directorul general, iar atribuțiile acesteia vizează examinarea contestațiilor în cadrul achizițiilor publice.

Maxim Brăila a apărut pentru prima dată în atenția opiniei publice în mai 2011, când, fiind elev în clasa a XII-a, s-a înscris în cursa electorală pentru Consiliul Municipal Chișinău, ca independent. A obținut puțin peste 200 de voturi, adică 0,06% din sufragii.

În acea campanie, Brăila declara că vrea să fie „un politician de tipul lui Vladimir Putin – un lider adevărat care se gândește la cetățeni”, subliniind totuși că nu susține regimul nedemocratic de la Moscova. Ulterior, a afirmat că a ales să nu se alinieze partidelor politice pentru a nu fi controlat de „mafioți și oligarhi”, potrivit unui material al Europei Libere.

Numirea sa într-o funcție-cheie într-o instituție cu rol esențial în integritatea proceselor de achiziții publice ridică semne de întrebare legate de evoluția ideologică a fostului candidat independent și de criteriile de integritate care au stat la baza selecției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO