Ucraina anunță un ”plan B” pentru continuarea exporturilor de cereale, în urma piedicilor Moscovei: Rusia va fi exclusă

03 Iun. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2023, 07:33 // Actual //  bani.md

Ucraina are un „plan B” pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a anunțat vineri, 2 iunie, că țara sa este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui ”plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, relatează Reuters Reuters.

În iulie anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev încheierea Iniţiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenţei acordului, şi permite ca doar o navă pe zi să plece şi să livreze alimente ucrainene către anumite ţări.

La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave dacă toate părţile implicate în acordul privind cerealele vor debloca tranzitul amoniacului rusesc pentru export printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.

”Ultimele acţiuni care au loc acolo în cursul zilei de ieri, alaltăieri, astăzi, spun mai mult despre faptul că, de fapt, doar din punct de vedere legal pare că acest coridor funcţionează, dar, în realitate, nu se întâmplă mare lucru acolo”, a declarat Solski. ”Nu aşa funcţionează şi atunci vom fi pregătiţi pentru un plan B, care depinde de noi, depinde de ONU. Nu cred că vom sta cu mâinile în sân dacă va continua aşa în viitorul apropiat”, a adăugat ministrul ucrainean al Agriculturii.
El a propus ca guvernul său să poată oferi garanţii de asigurare pentru ca firmele să continue transportul maritim fără implicarea Rusiei, în cadrul unui nou acord. ”Planul B exclude a patra parte (Rusia – n.red) din această relaţie”, a spus Mikola Solski.

Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare de 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui nou acord, a precizat ministrul. ”Dacă suntem complet blocaţi, ceea ce aproape s-a întâmplat, atunci transportatorii pot merge prin acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru”, a declarat Solski.

El a mai spus că proprietarii de nave pot avea încredere ”suficient de mare” în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană ”îşi pot face treaba”.

Pe de altă parte, Ucraina încă mai speră că actuala iniţiativă privind transportul grânelor pe Marea Neagră va funcţiona până la urmă, în ciuda dificultăţilor actuale, pentru că orice nouă opţiune ar avea nevoie de un nou acord sau format, a precizat ministrul. ”Din moment ce, din punct de vedere juridic, primul format funcţionează şi avem speranţe pentru el, vom încerca să îl facem să funcţioneze, însă dacă nu avem nimic de pierdut, atunci, evident, vom discuta detaliile planului B”, a declarat Solski.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat joi că Rusia i-a informat pe oficialii care supraveghează Iniţiativa că Moscova va limita înregistrările în portul Pivdenni până când toate părţile vor fi de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală