Miliardarul şi filantropul american George Soros este pe cale să-i predea controlul organizaţiei sale fiului său Alexander Soros, care intenţionează între altele să lupte împotriva posibilităţii unei reveniri la putere a lui Donald Trump, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citat duminică de AFP.
În vârstă de 92 de ani, creatorul reţelei de fundaţii pentru o „societate deschisă” (Open Society Foundations, OSF) – ce susţine financiar diverse cauze în întreaga lume, de la reforme economice şi judiciare la drepturile minorităţilor şi refugiaţilor şi libertatea de exprimare – se pregăteşte să predea ştafeta unuia dintre fiii săi, Alexander, în vârstă de 37 de ani.
Într-un interviu publicat duminică de Wall Street Journal, acesta din urmă a explicat că este „mai politic” decât tatăl său şi că este îngrijorat că Trump ar putea fi reales la Casa Albă în 2024.
„Mi-ar plăcea foarte mult ca banii să nu joace un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât cealaltă parte face acest lucru, va trebui să continuăm să îl facem şi noi”, a declarat Alexander Soros.
Sub conducerea sa, Fundaţiile pentru o societate deschisă ar urma să meargă pe aceeaşi cale – susţinerea democraţiilor, a unor personalităţi politice ale stângii americane etc -, dar vor susţine şi alte cauze ca dreptul la avort sau egalitatea sexelor.
Alexander Soros a fost ales preşedinte al consiliului de administraţie al OSF în decembrie şi prezidează activităţile politice din cadrul aşa-zisului „super PAC” (political action committee), structură care acordă fonduri de campanie candidaţilor politici.
Este singurul membru al familiei care face parte din comitetul pentru investiţii al companiei Soros Fund Management, cea mai mare parte din capitalul acesteia de 25 de miliarde dolari urmând să meargă în anii următori la OSF, iar 125 de milioane au fost rezervate comitetului de acţiune politică.
Cunoscut iniţial ca investitor şi speculator, detestat de ultraconservatori şi vizat frecvent de atacuri cu tentă antisemită, George Soros şi-a folosit banii pentru a-şi apăra ideile, de la lupta împotriva apartheidului în Africa de Sud până la susţinerea militanţilor pentru democraţie din regimuri dictatoriale.