Se apropie cea mai mare tranzacţie de pe Bursă de peste Prut

16 Iun. 2023, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2023, 05:48 // Actual //  bani.md

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica, ultima perlă de energie nelistată din portofoliul statului român, are cale liberă pentru a fi cea mai mare listare din Europa în 2023 după ce producătorul turc de sodă calcinată WE Soda, care voia să strângă 800 mil. dolari pe bursa de valori din Londra la o evaluare de 7,5 mld. dolari, a abandonat planurile din cauza „prudenţei investitorilor“. Într-o mişcare neaşteptată, pe care prestigioasa publicaţie britanică Financial Times o caracterizează ca fiind o lovitură pentru bursa de valori din Londra din cauza absenţelor de nume noi mari în ultimii ani şi a migraţiei unor companii pe Wall Street, WE Soda şi-a anulat la jumătatea săptămânii oferta publică de listare.

Compania a pus această decizie pe seama „precauţiei extreme a investitorilor, în special din Londra, în ceea ce priveşte piaţa IPO-urilor“, potrivit directorului general Alasdair Warren.

„Investitorii, în special în Marea Britanie, rămân extrem de precauţi în ceea ce priveşte piaţa IPO, iar această precauţie extremă a investitorilor din Londra a însemnat că nu am reuşit să ajungem la o evaluare care, în opinia noastră, re­flectă caracteristicile noastre finan­ciare şi operaţionale unice“, spune el citat de agenţia de presă Thomson Reuters. Potrivit FT, care citează trei surse apropiate tranzacţiei, WE Soda a constatat că piaţa căuta să plătească cu aproximativ 30% mai puţin decât spera compania să atragă.
Astfel Hidroelectrica, al cărei debut la tranzacţionare este aşteptat pentru luna iulie, deci o ofertă lansată cel mai probabil săptămâna viitoare, şi despre care în cercurile restrânse de investitori – atât locali cât şi interna­ţionali – se spunea că se duelează cu WE Soda pentru campionul bursier din 2023, are acum cale liberă pentru cel mai mare IPO din Europa în 2023. Totul va depinde de evaluarea companiei din prospectul de listare şi de interesul investitorilor. În discuţiile ZF cu participanţii bursieri de la Bucureşti toţi consideră că oferta va fi suprasubscrisă, unii avansând ordine chiar şi de 10 ori faţă de cât ar vrea Fondul Proprietatea să strângă. Ar avea piaţa locală o asemenea putere? „Dar nici nu se poate baza IPO-ul într-o măsură aşa mare pe piaţa locală. Nume grele precum Vanguard, Goldman Sachs, se vor uita aici“, spune un manager al unei companii listate.

La Bucureşti, listarea Hidroelectrica s-ar putea ridica până la 2 mld. euro însă suma finală va depinde de interesul investitorilor şi de pachetul scos la vânzare de Fondul Proprietatea. Acum, prin prisma raportării KPMG, Hidro este evaluată la circa 10 mld. euro.

Semnalul va fi unul extrem de puternic, atât pentru piaţa de capital cât şi pentru România întrucât, potrivit mai multor analişti, investi­torii de calibru care vor avea expu­nere la Hidroelectria vor analiza şi celelalte companii din energie de la Bursa de Valori Bucureşti, precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz.

Iar lichiditatea bursieră şi know how-ul care ar putea să vină odată cu Hidro listată va duce piaţa de capital într-o ligă superioară ceea ce va însemna atât acces mai uşor la finanţare cât şi nume noi de posibili emitenţi care vor flirta cu bursa locală. Fondul Proprietatea este acţionarul vânzător în această tranzacţie, care poate ajunge până la 2 mld. euro, în timp ce statul român va rămâne acţionar majoritar cu 80%. Statul are interdicţie să vândă 12 luni după listarea companiei. Fondul, dacă nu va înstrâina întreg pachetul, 180 de zile.

Listarea WE Soda, companie care este controlată de mogulul turc din domeniul media şi industrial Turgay Ciner, putea fi cea mai mare listare la bursă din Marea Britanie din 2023, grupul urmând să se alăture FTSE 100.

WE Soda a raportat un profit de 838 de milioane de dolari în 2022, după ce a generat venituri de 1,4 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, o sursă a Financial Times a dezvăluit că directorii de rang înalt din cadrul companiei au gestionat greşit discuţiile cu investitorii, agravând îngrijorările legate de faptul că managementul deţine zero acţiuni în cadrul grupului.

Decizia WE Soda de a renunţa la oferta publică iniţială din Marea Britanie este cel mai recent eşec al pieţei de acţiuni din Londra, care s-a confruntat cu dificultăţi în ultimii ani, deoarece marile companii au ales să se listeze în locuri mari, precum Wall Street. În primul trimestru au avut loc doar patru listări la Londra, care au strâns doar 81 de milioane de lire sterline, al şaselea cel mai slab trimestru pentru IPO-uri în capitala britanică din 1995 încoace.

Un bancher familiarizat cu procesul WE Soda a spus că investitorii nu erau pregătiţi să cumpere la preţul pe care îl căuta compania, în pofida ofertei generoase de a plăti dividende de peste 500 de milioane de dolari.​

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău