Dependența de Putin a scos la iveală un pericol colosal: Europa se luptă cu o putere mondială ce sufocă continentul

23 Iun. 2023, 05:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2023, 05:36 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina de acum peste 480 de zile, Europa și-a dat seama de greșeala făcută de-a lungul deceniilor privind dependența de energia Rusiei. Acum, bătrânul continent se luptă cu China, o mare putere economică mondială, să scape de relația sa toxică, ce o sufocă.

Europa vrea să-și schimbe politica față de China, dar deocamdată nu își poate da seama, care este cea mai bună cale, pentru a câștiga disputa, potrivit Foreign Policy.

Într-o vizită liniștită în Europa, săptămâna trecută, ministrul de externe taiwanez Joseph Wu s-a întâlnit cu mai mulți politicieni de pe continent pentru a discuta despre recentele încercări ale Chinei de a-i intimida și constrânge guvernul.

Dar fluxul de informații din timpul vizitei lui Wu era destinat să curgă și în cealaltă direcție. El se afla în Europa pentru a analiza modul în care starea de spirit față de China s-a schimbat pe continent de la invadarea Ucrainei de către Rusia și cum ar putea afecta politica europeană în Taiwan.

Politica Uniunii Europene în Taiwan este dictată de două direcții paralele: relațiile cu aliatul său tradițional, Statele Unite, și dependența sa economică de China. În timp ce Statele Unite doresc ca Europa să adopte o viziune mai fermă împotriva Chinei, legăturile economice vitale le împiedică.
De când invazia Ucrainei de către Rusia a forțat națiunile europene să caute furnizori de energie alternativă, totuși, în unele țări s-a dat seama că trebuie să-și limiteze dependența de China în cazul în care relațiile s-ar răci și China ar recurge la întreruperea lanțurilor critice de aprovizionare.

Aproape jumătate din comerțul global trece prin strâmtoarea Taiwan, calea navigabilă care separă Taiwanul de China continentală, iar o companie taiwaneză este cel mai mare producător din lume de cipuri electronice folosite pentru a alimenta orice, de la telefoane mobile la vehicule electrice. Tensiunile din Taiwan ar putea perturba lanțurile de aprovizionare ale Europei și ar putea întrerupe exportul de cipuri semiconductoare – o necesitate modernă.
China are cele mai mari resurse de pământuri rare din lume
Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a declarat că „Nu putem înceta să vorbim cu ea pentru că nu este o democrație”, a spus el. „China nu este Rusia; este o superputere care crește.”

China „reclamă din ce în ce mai agresiv supremația regională” și „acționează în mod repetat în contradicție cu interesele și valorile noastre”.

La sfârșitul acestei luni, Consiliul European se va reuni pentru a discuta noi legislații și instrumente pentru a reduce riscul relației UE cu China. Acesta va lucra la o structură pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o va stabili în strategia economică mai largă a UE săptămâna aceasta.

Dar calea spre reducerea dependențelor de China este presărată cu câmpuri minate. Von der Leyen și-a dat deja o direcție solicitând găsirea soluțiilor de a scădea riscul și nu decuplarea de China, dar chiar și asta a stârnit suspiciuni în multe capitale europene.
China are cele mai mari rezerve de minerale din pământuri rare din lume și s-a construit de-a lungul anilor drept cel mai mare centru de rafinare a altor minerale esențiale, cum ar fi litiul. Între timp, UE încă se luptă să semneze acorduri cu națiuni bogate în resurse și intenționează doar să își consolideze propriile capacități de rafinare.
Parlamentul European a introdus un act esențial privind mineralele pentru a diversifica achizițiile din țări precum Chile și Australia și a propus, de asemenea, un act privind cipurile de semiconductori, prevăzând o blocare chineză a livrărilor din Taiwan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău