Mișcări tectonice pe piața cărnii! Un monopolist al spirtoaselor își consolidează pozițiile

25 Iun. 2023, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iun. 2023, 12:15 // Actual //  bani.md

Consiliul Concurenței analizează operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului asupra „PROASPAT-PROD”  S.R.L. de către  „PRODUSE DE FAMILIE”  S.R.L.. Ambele companii sunt afiliate producătorului de băuturi tari Zernoff.

Atât  „PROASPAT-PROD”  S.R.L.  cât  și  „PRODUSE DE FAMILIE”  S.R.L. sunt active pe piața de comercializare cu ridicata a cărnii și produselor din carne.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenţei nr. 183 din 11.07.2012 şi Regulamentul privind concentrările economice, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenţei nr. 17 din 30.08.2013”, se arată în informația Consiliului Concurenței.

„PROASPAT-PROD”  S.R.L îl are ca fondator pe Corneliu Scurtu, iar administratorul Verum Management este afiliat companiei „PRODUSE DE FAMILIE”  S.R.L.

Totodată, „PRODUSE DE FAMILIE”  S.R.L cunoscută cu numele de Filletti (producător de mezeluri) este afiliată lui Denis Cibizov, care controlează producătorul de băuturi tari din Republica Moldova Zernoff  prin intermediul Viteza Optim – 78,2%.

Ultimele date relevă că „PRODUSE DE FAMILIE”  S.R.L a contabilizat un profit de 439 mii de lei și o cifră de afaceri de 206 milioane de lei în anul 2021.

Numele lui Cibizov a fost legat de mai multe scandaluri pe parcursul anilor. În anul 2009 directorul companiei de mezeluri Carmez, Anatol Câșlaru învinuia compania Optim-Comerț, entitatea din cadrul grupului Zernoff, ce se ocupă în special, de comercializarea produselor finite, că s-ar număra printre cei implicați într-un atac de tip raider asupra combinatului de carne din Chișinău.

Unul din membrii consiliului Basarabia Nord de la acea vreme și al conducerii Zernoff, Dmitri Tcacenco, a fost chiar directorul Carmez un timp, în care Câșlaru se afla în arest. Potrivit lui Câșlaru acest arest a fost efectuat la fel la comanda celor de la Zernoff în timpul guvernării comuniste.

În 2010, într-un raport al Centrului de Combatere a Crimelor Economice și Corupției (actualul CNA) privind schemele de monopolizare ale pieții cărnii figurau atât Basarabia-Nord, cât și Bio Alliance SRL. Potrivit unor concurenți de pe piața cărnii în Republica Moldova, aflându-se sub protecția guvernării comuniste în perioada 2001-2009 compania Zernoff și-a consolidat pozițiile ajungând să domine atât piața mezelurilor cât și cea a importurile de carne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală