VIDEO Rușii încearcă să fugă din țară. Gările sunt pline, un bilet de avion spre Erevan sare de 2.000 de euro

25 Iun. 2023, 19:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iun. 2023, 19:16 // Actual //  bani.md

Situația din Rusia escaladează de la o oră la alta și cetățenii încearcă fiecare să se pună la adăpost. În ciuda apelurilor autorităților să rămâne în case și să nu circule pe drumurile publice, foarte mulți încearcă să fugă din zonele fierbinți.

În gara din Rostov puhoaie de oameni au umplut peroanele, în încercarea de a prinde loc într-un tren.

Oamenii speră să reușească să plece înainte să ajungă în oraș soldații liderului cecen Ramzan Kadîrov, care au fost retrași din pozițiile din Ucraina pentru a apăra Rusia de mercenarii Wagner.

Alții încearcă să fugă cu mașinile, astfel că la benzinării s-au format cozi uriașe.

Și pe aeroporturile Moscovei este agitație, cererea mare scumpind rapid prețul biletelor de avion. Astfel, un zbor spre Erevan, capitala Armeniei, a ajuns să coste sâmbătă la prânz aproape 199.000 de ruble, adică peste 2.100 de euro.

Situația s-a precipitat după ce s-a aflat că Vladimir Putin, membrii ai familiei sale, dar și premierul Mihail Mișuștin au plecat din Moscova.

De la începutul zilei, mai multe avioane personale ale unor miliardari ruși au decolat de pe aeroporturi din jurul capitalei cu destinații în afara Rusiei. De asemenea, Alexander Lukașenko, președintele Belarus, a părăsit țara, aflându-se în Antalya, Turcia, încă de noaptea trecută.

Au reacționat și vecinii Rusiei, liderii statelor convocând ședințe de urgență pentru a reglementa situația de la granițe.

Letonia și Estonia au decis întărirea securității la granițe. Letonia a decis și să nu-i mai primească pe ruși pe teritoriul ei, iar Estonia și-a îndemnat cetățenii să nu mai călătorească în Rusia.

Și Georgia stabilește reglementarea fluxului cetățenilor ruși care fug din țara lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO