Axioma Factoring a realizat prima operațiune de import factoring

26 Iun. 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iun. 2023, 13:01 // Actual //  MD Bani

La finele săptămânii trecute, echipa Axioma Factoring a bifat cu succes trecerea la un nou nivel, internațional, odată cu încheierea primului contract de finanțare pentru factoring de import.

Factoringul de import reprezintă o soluție alternativă de garantare a plăților către furnizor în cazul comerțului internațional, care facilitează importul mărfurilor cu plată amânată de către cumpărătorii locali.

Pentru a oferi garanția achitărilor și a obține livrarea mărfurilor cu plată amânată, compania din Moldova a apelat la echipa Axioma Factoring, care a inițiat procedura de import factoring pentru un lot de mărfuri de la un furnizor din România.

Ca urmare, furnizorul din România a acceptat sa livreze marfa cu plată amânată, în schimbul cesionării creanței către Axioma Factoring, care a achitat livrarea în câteva ore de la acceptarea facturii. Astfel, importatorul are suficient timp la dispoziție pentru a comercializa marfa importată clienților săi, iar din vânzările efectuate să restituie suma finanțată către Axioma Factoring.

Spre deosebire de scrisorile de garanție bancară, factoringul de import combină garanția, plata și finanțarea. Astfel, furnizorul are garanția deplină a încasărilor, iar cumpărătorul are garanția că plata survine abia doar după livrarea bunurilor procurate, întrucât achitarea către furnizor o face Axioma Factoring. Totodată, cumpărătorul beneficiază de credit comercial, de până la 60 de zile, în condiții avantajoase. Simplu, rapid, cu minim de documente.

Axioma Factoring este o companie financiară nebancară, care oferă antreprenorilor servicii de factoring/finanțare alternativă rapidă, 100% online, fără timp pierdut pe drumuri și fără birocrație. Apelând la serviciile Axioma Factoring aveți acces expres la lichidități, de fiecare dată când aveți nevoie, la costuri corecte și transparente.

Serviciile noastre de factoring sunt disponibile pentru orice tip de companie care are drept obiect de activitate producția de bunuri, comerțul sau prestarea de servicii, iar recent am devenit partener de dezvoltare și pentru companiile care importă bunuri și servicii din România.

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO