FOTO, VIDEO Mamele și copiii vulnerabili din Moldova și Ucraina au acces la Centrul maternal de plasament din Chișinău

13 Iul. 2023, 16:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2023, 16:48 // Oameni şi Idei //  MD Bani

UNICEF și Primăria Chișinău au deschis un centru maternal pentru a oferi servicii calitative de protecție pentru mamele și copiii în situații vulnerabile.

Mamele și copiii din Moldova, inclusiv familiile refugiate din Ucraina, care se află în situații de risc de violență și exploatare, precum și în situații diverse de dificultate, au acces la un nou spațiu sigur unde pot beneficia de servicii de protecție, consiliere, asistență medicală și incluziune socială. Mai exact, astăzi, au fost deschise ușile unui centru maternal în Chișinău, proiect dezvoltat de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și cu suportul generos al Guvernului Franței.

În premieră, de serviciile specializate vor beneficia și mamele cu trei și mai mulți copii, cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. Capacitatea centrului este de a acomoda șapte mame și 13 copii în același timp pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de extindere.

„Când vorbim despre siguranța și bunăstarea copiilor, aceasta trebuie să fie întotdeauna o prioritate absolută. Cu această convingere, Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova, a demarat acest proiect deosebit, serviciu social – Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de șase ani. Centru va funcționa în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru a oferi un mediu sigur și susținător pentru mame și copii”, spune primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Echipa centrului maternal este formată din psihologi, asistenți sociali pedagogi sociali și alt personal de suport, care vor lucra împreună pentru a se asigura că mamele și copiii în situații vulnerabile primesc sprijinul de care au nevoie pentru a se recupera și reveni la un mod de viață sănătos.

„Acest serviciu este unic, deoarece nu există limitări de vârstă sau a numărului de copii, care pot fi plasați împreună cu mama lor. UNICEF recunoaște că lupta împotriva violenței în bază de gen necesită o strategie cuprinzătoare care să acorde prioritate accesului la servicii, încurajând, în același timp, un mediu de protecție pentru femei și copii. Apreciem parteneriatul cu Primăria Chișinău și cu Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, fiind convinși că activitatea pe care o desfășurăm împreună are un impact major asupra bunăstării și protecției copiilor, adolescenților și femeilor din Moldova”, menționează Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

„Este o prioritate comună pentru Franța și partenerii săi să asigure accesul la servicii calitative de protecție și la alte servicii esențiale pentru copii și femei, ceea ce reprezintă o provocare crucială la nivel mondial. În acest context, aș dori să felicit proiectele comune ale UNICEF și Primăria Chișinău, implementate cu sprijinul Franței. Aceasta a dus la înființarea a patru locuințe sociale asistate pentru copii și tineri în situații de risc, dezvoltarea unui program de asistență parentală profesionistă și deschiderea a zece centre de zi pentru copii și familii. Acestea sunt realizări majore și concrete”, spune Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul.

Înființarea centrul maternal de plasament din Chișinău se numără printre obiectivele incluse în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între UNICEF și Primăria Municipiului Chișinău, care prevede îmbunătățirea serviciilor de protecție a copiilor și tinerilor din Chișinău, inclusiv refugiații din Ucraina. Până în prezent, în urma semnării Memorandumului de Înțelegere și cu suportul Guvernului Franței, UNICEF și Primăria Chișinău au înființat patru locuințe sociale asistate pentru copiii și tinerii în situații de risc, au dezvoltat programul de asistență parentală profesionistă și au deschis zece centre de zi pentru copii și familii.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău