FOTO, VIDEO Mamele și copiii vulnerabili din Moldova și Ucraina au acces la Centrul maternal de plasament din Chișinău

13 Iul. 2023, 16:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2023, 16:48 // Oameni şi Idei //  MD Bani

UNICEF și Primăria Chișinău au deschis un centru maternal pentru a oferi servicii calitative de protecție pentru mamele și copiii în situații vulnerabile.

Mamele și copiii din Moldova, inclusiv familiile refugiate din Ucraina, care se află în situații de risc de violență și exploatare, precum și în situații diverse de dificultate, au acces la un nou spațiu sigur unde pot beneficia de servicii de protecție, consiliere, asistență medicală și incluziune socială. Mai exact, astăzi, au fost deschise ușile unui centru maternal în Chișinău, proiect dezvoltat de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și cu suportul generos al Guvernului Franței.

În premieră, de serviciile specializate vor beneficia și mamele cu trei și mai mulți copii, cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. Capacitatea centrului este de a acomoda șapte mame și 13 copii în același timp pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de extindere.

„Când vorbim despre siguranța și bunăstarea copiilor, aceasta trebuie să fie întotdeauna o prioritate absolută. Cu această convingere, Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova, a demarat acest proiect deosebit, serviciu social – Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de șase ani. Centru va funcționa în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru a oferi un mediu sigur și susținător pentru mame și copii”, spune primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Echipa centrului maternal este formată din psihologi, asistenți sociali pedagogi sociali și alt personal de suport, care vor lucra împreună pentru a se asigura că mamele și copiii în situații vulnerabile primesc sprijinul de care au nevoie pentru a se recupera și reveni la un mod de viață sănătos.

„Acest serviciu este unic, deoarece nu există limitări de vârstă sau a numărului de copii, care pot fi plasați împreună cu mama lor. UNICEF recunoaște că lupta împotriva violenței în bază de gen necesită o strategie cuprinzătoare care să acorde prioritate accesului la servicii, încurajând, în același timp, un mediu de protecție pentru femei și copii. Apreciem parteneriatul cu Primăria Chișinău și cu Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, fiind convinși că activitatea pe care o desfășurăm împreună are un impact major asupra bunăstării și protecției copiilor, adolescenților și femeilor din Moldova”, menționează Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

„Este o prioritate comună pentru Franța și partenerii săi să asigure accesul la servicii calitative de protecție și la alte servicii esențiale pentru copii și femei, ceea ce reprezintă o provocare crucială la nivel mondial. În acest context, aș dori să felicit proiectele comune ale UNICEF și Primăria Chișinău, implementate cu sprijinul Franței. Aceasta a dus la înființarea a patru locuințe sociale asistate pentru copii și tineri în situații de risc, dezvoltarea unui program de asistență parentală profesionistă și deschiderea a zece centre de zi pentru copii și familii. Acestea sunt realizări majore și concrete”, spune Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul.

Înființarea centrul maternal de plasament din Chișinău se numără printre obiectivele incluse în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între UNICEF și Primăria Municipiului Chișinău, care prevede îmbunătățirea serviciilor de protecție a copiilor și tinerilor din Chișinău, inclusiv refugiații din Ucraina. Până în prezent, în urma semnării Memorandumului de Înțelegere și cu suportul Guvernului Franței, UNICEF și Primăria Chișinău au înființat patru locuințe sociale asistate pentru copiii și tinerii în situații de risc, au dezvoltat programul de asistență parentală profesionistă și au deschis zece centre de zi pentru copii și familii.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău