Nu o să-ți vină să crezi! Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău

18 Iul. 2023, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2023, 13:24 // Actual //  MD Bani

Ai rămas vreodată blocat în interiorul unui ascensor și nu știai la cine să apelezi? Dacă nici acum nu cunoști acest lucru, te informăm că există întreprinderea municipală specializată „LIFTSERVICE”, care activează pe piața Republicii Moldova în domeniul deservirii tehnice a ascensoarelor.

Istoria întreprinderii începe cu peste 50 de ani în urmă, la 1 iulie 1972, când a fost semnat ordinul de formare a întreprinderii republicane „Moldspeţliftremmontaj” , iar pe 14 noiembrie 1972 a fost numit primul director.

Începând cu anul 2000, întreprinderea poartă actuala denumire ÎMS „LIFTSERVICE”, iar pe lângă orașul Chișinău, instituția mai deservește mun. Bălți și nordul Moldovei.

Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău?

La moment, întreprinderea deservește circa 2 230 de ascensoare din municipiul Chișinău, dintre care 2 069 din fondul locativ.

Potrivit directorului întreprinderii municipale speciale Liftservice, Petru Budurin, cel mai vechi ascensor din Capitală are 49 de ani.

„Termenul de exploatare este de 25 de ani, iar vârsta medie – 35 de ani. Peste 95% din ele au termenul depășit”.

Ce servicii oferă Liftservice?

ÎMS „LIFTSERVICE” este autorizată pentru următoarele servicii la ascensoare:

  • Montarea, reglarea, repararea, reutilarea tehnică, deservirea tehnică, verificarea integră a ascensoarelor, eliberarea duplicatelor cărţii ascensorului, dar și lucrări de măsurări electrice la ascensoare.

Câte persoane au grija ca ascensoarele să funcționeze?

În cadrul întreprinderii activează 131 de angajați, iar personalul este atestat şi admis pentru efectuarea tuturor lucrărilor la ascensoare.

Totodată, întreprinderea dispune de bază de producere și deținere a diverse utilaje pentru fabricarea pieselor şi reparaţia utilajului ascensoarelor. În întreprindere activează:

  • sectoarele de montare şi deservire a ascensoarelor;
  • atelierul de reparatie a utilajului mecanic;
  • atelierul de bobinare a utilajului electric – motoare, transformatoare, bobine;
  • diverse strunguri;
  • atelierul de sudare, inclusiv si sudarea prin contact;
  • atelierul de prelucrare a lemnului;
  • atelierul de turnare a pieselor prin presiune;
  • parcul de automobile.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:34 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Potrivit clasamentului anual al Sunday Times, Paul McCartney a devenit primul muzician britanic miliardar. Acesta a urcat pe locul 165 în lista celor mai bogaţi 350 de oameni din Marea Britanie.

În total, conform Sunday Times Rich List, în Marea Britanie există 165 de miliardari, cu şase mai puţini decât anul trecut şi cu 12 mai puţini decât recordul de 177 de miliardari din 2022.

Care este motivul pentru care numărul miliardatorilor a scăzut în Marea Britanie? Reprezentanții ziarului spun că de vină este nivelul taxelor, care a crescut în ultimii ani, dar şi pierderea „strălucirii” Bursei de Valori din Londra, care atrage mai puţin capital.

Așadar, potrivit listei celor mai bogaţi 350 de oameni din ţară, prezentată vineri, Paul McCartney, în vârstă de 82 de ani, a urcat pe locul 165, culegând roadele numeroaselor sale concerte şi drepturi de autor. Astfel, Paul McCartney devine primul muzician britanic miliardar.

Familia lui Gopi Hinduja, proprietarul unui conglomerat financiar, energetic şi tehnologic cu o avere estimată la 37 de miliarde de lire sterline, continuă să fie în fruntea clasamentului. Ea îl devansează pe Leonard Blavatnik (29,2 miliarde de lire sterline), care controlează Warner Music Group şi platforma muzicală Deezer, care se află pe locul al doilea, în faţa oamenilor de afaceri Simon şi David Reuben (24,9 miliarde de lire sterline).

Premierul şi fostul bancher de investiţii Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, moştenitoarea fondatorului gigantului tehnologic indian Infosys, se află pe locul 245, cu o avere de 651 de milioane de lire sterline.

Regele Charles al III-lea nu se află la mare distanţă, pe locul 258, cu 610 milioane de lire sterline. Sunday Times a precizat că a făcut o evaluare prudentă a averii monarhului, excluzând bunurile pe care le deţine în calitate de monarh, cum ar fi Ducatul de Lancaster şi Crown Estate.

Printre noii intraţi în clasament se numără pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton şi fiul fostului prim-ministru Tony Blair, Euan Blair, co-fondator al Multiverse, o companie de tehnologie ce se ocupă cu educația în afaceri.

Averea combinată a celor mai bogate 350 de persoane din Marea Britanie a scăzut uşor, de la 796,5 miliarde de lire sterline (929 miliarde de euro) la 795,3 miliarde de lire sterline (927,7 miliarde de euro), din cauza creşterii ratelor dobânzilor, a inflaţiei şi a unei economii lente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău