VIDEO Belarusul construiește un tractor ciudat, capabil să gonească cu 320 km/h

20 Iul. 2023, 06:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2023, 06:59 // Actual //  bani.md

O companie belarusă specializată în utilaje agricole a prezentat recent o mașină de Formula 1 construită cu piese de tractor care se presupune că poate atinge viteze de până la 320 km/h.

Orașul rus Ekaterinburg a găzduit recent expoziția Innoprom, unde peste 150 de companii din Rusia și Belarus și-au prezentat cele mai noi utilaje agricole, de construcții și de transport. Cu toate acestea, cel mai important element de atracție nu a fost un tractor, o combină sau un excavator, ci o mașină de Formula 1 cu aspect unic, dezvoltată de compania belarusă Minsk Tractor Plant, scrie odditycentral.com.

La prima vedere, părea o mașină de curse ușor neobișnuită, dar cu cât o priveai mai mult, cu atât mai multe asemănări cu un tractor, ceea ce are sens, având în vedere că se presupune că a fost inspirată de pedigree-ul de constructor de tractoare al companiei și a fost construită folosind piese de tractor.

Ciudata mașină de curse are roți de tractor, faruri de tractor și chiar țevi de eșapament orientate în sus, dar tocmai acest design neobișnuit atrage atenția oamenilor. În timpul Innoprom, prim-ministrul rus Mișușțin și omologul său belarus Golovchenko au fost atât de impresionați de ea încât au cerut să facă o plimbare cu ea, dar au fost dezamăgiți să afle că modelul expus, la fel ca multe alte vehicule din cadrul expoziției, era doar o machetă strălucitoare.

Nu este clar dacă mașina de Formula 1 inspirată de tractor a fost doar o schemă inteligentă de marketing pentru a atrage oamenii la standul Uzinei de tractoare din Minsk de la Innoprom, sau dacă există cu adevărat o versiune funcțională. Ziarul rusesc Komsomolskaia Pravda susține că prima variantă este adevărată, dar alte câteva instituții de presă au relatat că Natalya Kurash, directorul Belinterexpo, o companie care organizează și desfășoară expoziții în Belarus și în străinătate, a declarat că o versiune funcțională există și că poate atinge efectiv viteze de până la 320 km/h.

Este greu de crezut că o mașină de Formula 1 construită din piese de tractor poate atinge viteze de peste 300 km pe oră, dar, din nou, tractoarele nu mai sunt la fel de lente ca pe vremuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA