Oligarhii ruși trimit mercenari în războiul din Ucraina, care sunt angajați ai companiilor lor scăpate de sancțiuni

02 Aug. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2023, 07:43 // Actual //  bani.md

Companiile deținute de miliardari ruși aflați sub sancțiunile occidentale angajează în companiile lor (care nu sunt sancționate) voluntari ce participă la războiul din Ucraina, arată o anchetă a jurnaliștilor de la „Povești importante”.

Ziariștii au aflat informații despre firmele lui Oleg Deripaska, Leonid Mikhelson, Ghenady Timchenko, Serghei Gordeev, Mihail Gutseriev.

Cum are loc exact recrutarea voluntarilor a fost descris de publicație folosind exemplul întreprinderii Rusal deținută de Deripaska. Acesta a fost scos de sub sancțiunile Occidentului când miliardarul și-a redus participația în companie controlat.

„Rusal”, potrivit anchetatorilor, angajează pe cei care doresc să se alăture companiei de securitate privată afiliată „Ruslan” (sau altă structură de la un nivel inferior), iar apoi angajatul nou semnează un contract cu Ministerul rus al Apărării.

Contractul de muncă este suspendat – astfel încât compania are posibilitatea de a „plăti bonusuri”, iar mercenarii sunt trimiși la batalioanele de voluntari, care fac de fapt parte din armata rusă.

Companiile de recrutare, după cum precizează jurnaliştii, promit fiecărui voluntar plăţi în valoare de 200 de mii de ruble în plus faţă de sprijinul monetar din partea Ministerului rus al Apărării. Aceste fonduri suplimentare sunt plătite mercenarilor din fonduri special create.

”Novatek”, companie a lui Leonid Mikhelson recrutează mercenari într-un mod similar: voluntarii sunt plătiți prin fondul Courage, înregistrat în toamna anului 2022. „Aproape toate donațiile pe care fondul le-a primit în primele trei luni de existență au venit de la Novatek – peste 200 de milioane de ruble”, spun jurnaliștii.

O astfel de scheme este și în companiile de stat. „După cum s-a dovedit, cele private nu sunt diferite de ele”, concluzionează anchetatorii.

Recrutarea de voluntari prin intermediul companiilor ruse de stat și private ale Ministerului rus al Apărării a început în iunie 2023. Pe site-urile de căutare de locuri de muncă au început să apară anunțuri pentru recrutare în baza unui contract de la firme care nu aveau nicio legătură cu departamentul militar. Acest lucru s-a datorat faptului că întreprinderile au primit recomandări de a-și trimite propriii angajați pe front, dar puțini au vrut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ