Liderii UE au ajuns la un acord asupra sancțiunilor pentru Belarus după incidentul cu avionul

25 Mai 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 09:47 // Actual //  MD Bani

Uniunea Europeană a convenit luni să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul de 27 de națiuni, pe fondul furiei față de devierea forțată a unui avion de pasageri pentru a aresta un jurnalist de opoziție.

În ceea ce liderii UE au numit duminica o „deturnare” a avionului de zbor Ryanair care zboară din Grecia în Lituania, aceștia au cerut și eliberarea imediată a jurnalistului, Roman Pratasevich, un dușman cheie al președintelui autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko.

Un scurt videoclip cu Pratasevich a fost difuzat luni seara la televiziunea de stat din Belarus, la o zi după ce a fost scos forțat din zborul Ryanair.

Așezat la o masă cu mâinile încrucișate în fața lui și vorbind rapid, Pratasevich a spus că se află într-o stare de sănătate satisfăcătoare și a spus că tratamentul său în custodie este „maxim corect și conform legii”. El a adăugat că oferă dovezi anchetatorilor despre organizarea unor tulburări în masă.

Sancțiuni din partea UE

În acțiunea lor neobișnuit de rapidă la Bruxelles, liderii UE au cerut, de asemenea, tuturor transportatorilor din UE să evite să zboare peste Belarus, au decis să impună sancțiuni oficialilor legați de devierea de zbor de duminică și au cerut Organizației Aviației Civile Internaționale să înceapă o investigație cu privire la ceea ce au consideră o mișcare fără precedent și ceea ce unii spuneau că reprezintă terorism de stat sau piraterie.

Liderii au cerut consiliului lor „să adopte măsurile necesare pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul la aeroporturile UE a zborurilor operate de aceste companii aeriene”. Pe lângă Pratasevici, aceștia au cerut și autorităților din Minsk să o elibereze pe iubita sa rusă, Sofia Sapega, care a fost scoasă din avion cu împreună cu jurnalistul rus.

Textul a fost aprobat rapid de liderii hotărâți să se opună unei „reacții puternice” la incident din cauza „pericolului serios al siguranței aviației și al pasagerilor la bord de către autoritățile din Belarus”, a declarat pentru CNBC un oficial al UE care știa direct despre discuții, dar care nu era autorizat să vorbească public despre discuțiile private.

Pe scurt, ce s-a întâmplat

Ryanair a declarat că controlorii de zbor din Belarus au anunțat echipajului că există o amenințare cu bombă împotriva avionului, care traversa spațiul aerian din Belarus duminică și a ordonat aterizarea acestuia. Un avion de vânătoare MiG-29 din Belarus a fost zdrobit pentru a escorta avionul într-o demonstrație de forță a lui Lukașenko, care a condus țara cu un pumn de fier de peste un sfert de secol.

Autoritățile din Belarus l-au arestat apoi pe activistul în vârstă de 26 de ani, jurnalistul și criticul proeminent al lui Lukașenko. Pratasevich și prietena sa rusă au fost scoși din avion la scurt timp după ce a aterizat, iar autoritățile nu au spus unde sunt reținuți. Zborul Ryanair FR4978, care a început în Atena, Grecia, a fost permis în cele din urmă să continue spre Vilnius, Lituania.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău