Euro a scăzut în raport cu dolarul în ultimele două săptămâni, iar bursele europene au stagnat, după creșterile ”surpriză” din acest an. În același timp, obligațiunile guvernamentale germane, preferate de investitori în perioadele de incertitudine, au câștigat teren. Acest lucru, arată Financial Times, indică o încredere din ce în ce mai mare a administratorilor de fonduri de investiții că Zona Euro va continua să producă performanțe economice tot mai slabe, pe fondul creșterii dobânzilor, în timp ce economia SUA își dovedește încă o dată reziliența, în ciuda celei mai agresive politici monetare operate de FED, din ultimii 22 de ani.
”După creșteri în serie ale ratei dobânzii de referință în SUA, cererea și creșterea economică rămân puternice”, a declarat un manager de portofoliu la Fidelity International. ”Dinamica creșterii europene este slabă; credem că [Banca Centrală Europeană] a făcut o greșeală de politică și că va recunoaște acest lucru mai târziu”, a adăugat el, referindu-se la faptul că BCE a ridicat prea mult dobânda iar în viitorul apropiat ar putea fi nevoită să o reducă.
Economia SUA a crescut cu o rată anuală de 2,4% în al doilea trimestru, cu mult peste ceea ce estimaseră economiștii, în timp ce inflația, indicatorul de care ține cont cel mai mult Rezerva Federală a SUA, a scăzut peste așteptări în iunie. Între timp, Europa a rămas în pragul recesiunii, într-o stagnare dublată de o inflație care, cel puțin în domeniul serviciilor din Zona Euro, a atins un record de 5,6% în iulie.
Analiştii consideră că majorarea dobânzilor a avut mai puţin succes în reducerea inflaţiei în Europa, comparativ cu SUA, deoarece scumpirea energiei, pe fondul războiului din Ucraina, a jucat un rol mai important în creșterea generală a prețurilor.
”În SUA, narațiunea este că vom obține o aterizare ușoară și vom evita recesiunea, în timp ceîn Europa cred că există încă multe îndoieli cu privire la asta”, a conchis un strateg al unui fond de investiții.
Sursă: Financial Times