Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că Europa se va scufunda într-o ”recesiune economică dureroasă”

05 Aug. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2023, 12:00 // Actual //  bani.md

Euro a scăzut în raport cu dolarul în ultimele două săptămâni, iar bursele europene au stagnat, după creșterile ”surpriză” din acest an. În același timp, obligațiunile guvernamentale germane, preferate de investitori în perioadele de incertitudine, au câștigat teren. Acest lucru, arată Financial Times, indică o încredere din ce în ce mai mare a administratorilor de fonduri de investiții că Zona Euro va continua să producă performanțe economice tot mai slabe, pe fondul creșterii dobânzilor, în timp ce economia SUA își dovedește încă o dată reziliența, în ciuda celei mai agresive politici monetare operate de FED, din ultimii 22 de ani.

După creșteri în serie ale ratei dobânzii de referință în SUA, cererea și creșterea economică rămân puternice”, a declarat un manager de portofoliu la Fidelity International. ”Dinamica creșterii europene este slabă; credem că [Banca Centrală Europeană] a făcut o greșeală de politică și că va recunoaște acest lucru mai târziu”, a adăugat el, referindu-se la faptul că BCE a ridicat prea mult dobânda iar în viitorul apropiat ar putea fi nevoită să o reducă.

Economia SUA a crescut cu o rată anuală de 2,4% în al doilea trimestru, cu mult peste ceea ce estimaseră economiștii, în timp ce inflația, indicatorul de care ține cont cel mai mult Rezerva Federală a SUA, a scăzut peste așteptări în iunie. Între timp, Europa a rămas în pragul recesiunii, într-o stagnare dublată de o inflație care, cel puțin în domeniul serviciilor din Zona Euro, a atins un record de 5,6% în iulie.

Analiştii consideră că majorarea dobânzilor a avut mai puţin succes în reducerea inflaţiei în Europa, comparativ cu ​​SUA, deoarece scumpirea energiei, pe fondul războiului din Ucraina, a jucat un rol mai important în creșterea generală a prețurilor.

”În SUA, narațiunea este că vom obține o aterizare ușoară și vom evita recesiunea, în timp ceîn Europa cred că există încă multe îndoieli cu privire la asta”, a conchis un strateg al unui fond de investiții.

Sursă: Financial Times

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău