Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că Europa se va scufunda într-o ”recesiune economică dureroasă”

05 Aug. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2023, 12:00 // Actual //  bani.md

Euro a scăzut în raport cu dolarul în ultimele două săptămâni, iar bursele europene au stagnat, după creșterile ”surpriză” din acest an. În același timp, obligațiunile guvernamentale germane, preferate de investitori în perioadele de incertitudine, au câștigat teren. Acest lucru, arată Financial Times, indică o încredere din ce în ce mai mare a administratorilor de fonduri de investiții că Zona Euro va continua să producă performanțe economice tot mai slabe, pe fondul creșterii dobânzilor, în timp ce economia SUA își dovedește încă o dată reziliența, în ciuda celei mai agresive politici monetare operate de FED, din ultimii 22 de ani.

După creșteri în serie ale ratei dobânzii de referință în SUA, cererea și creșterea economică rămân puternice”, a declarat un manager de portofoliu la Fidelity International. ”Dinamica creșterii europene este slabă; credem că [Banca Centrală Europeană] a făcut o greșeală de politică și că va recunoaște acest lucru mai târziu”, a adăugat el, referindu-se la faptul că BCE a ridicat prea mult dobânda iar în viitorul apropiat ar putea fi nevoită să o reducă.

Economia SUA a crescut cu o rată anuală de 2,4% în al doilea trimestru, cu mult peste ceea ce estimaseră economiștii, în timp ce inflația, indicatorul de care ține cont cel mai mult Rezerva Federală a SUA, a scăzut peste așteptări în iunie. Între timp, Europa a rămas în pragul recesiunii, într-o stagnare dublată de o inflație care, cel puțin în domeniul serviciilor din Zona Euro, a atins un record de 5,6% în iulie.

Analiştii consideră că majorarea dobânzilor a avut mai puţin succes în reducerea inflaţiei în Europa, comparativ cu ​​SUA, deoarece scumpirea energiei, pe fondul războiului din Ucraina, a jucat un rol mai important în creșterea generală a prețurilor.

”În SUA, narațiunea este că vom obține o aterizare ușoară și vom evita recesiunea, în timp ceîn Europa cred că există încă multe îndoieli cu privire la asta”, a conchis un strateg al unui fond de investiții.

Sursă: Financial Times

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.