Producția de mere în Moldova arată o creștere de la 446,3 mii tone la 548 mii tone, ceea ce este cu 18,56% mai mult în sezonul curent decât în 2022. Din volumul total de mere de 548 mii tone, soiul Golden Delicious este în frunte cu o pondere de 19%, urmat de Gala cu 13%, Florina și Red Delicious – 7% fiecare, Granny Smith – 6%, Jonagold – 4%, arată estimările Moldova Fruct.
Comercianții moldoveni speră să-și crească livrările pe piața europeană, precum și să restabilească exporturile de mere către piața rusă la nivelul obișnuit – aproximativ 200 de mii de tone. Totodată, Asociația Moldova Fruct consideră că transportul de mere pentru prelucrare industrială se va menține la nivelul anului 2022 – circa 250 de mii de tone, dar nu va crește neapărat chiar dacă recolta acestui fruct va crește în 2023. Probabil, grădinarii se așteaptă la prețuri de achiziție generoase de la procesoare, iar ei, la rândul lor, nu se vor grăbi încă cu astfel de propuneri.
Un kilogram de mere care vor ajunge la suc variază este 1,4-1,6 lei/kg (0,07-0,09 USD/kg) și se aplică și la începutul noului sezon de procesare. În același timp, procesatorii nu garantează o creștere suplimentară a prețurilor de achiziție pentru merele soiurilor de toamnă.