Băncile țin saci cu bani la BNM! Rezervele obligatorii în lei au ajuns la 23 de miliarde de lei

15 Aug. 2023, 10:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
15 Aug. 2023, 10:27 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La sfârșitul trimestrului II al anului 2023, normele privind rezervele obligatorii în lei și în valuta liber convertibilă (VLC) au fost menținute la niveluri semnificative: 34,0% și, respectiv, 45,0%. Aceste norme reflectă importanța pe care BNM o acordă asigurării unei rezerve adecvate de lichiditate în sistemul bancar.

În intervalul de timp cuprins între 16 iunie 2023 și 15 iulie 2023, rezervele obligatorii în moneda națională moldovenească s-au ridicat la suma de 23 de miliarde de lei, înregistrând o creștere semnificativă de 10,7% sau 2,2 miliarde de lei în comparație cu suma menținută în perioada anterioară, respectiv 16 martie 2023 – 15 aprilie 2023.

Rezervele obligatorii în valută liber convertibilă, în perioada 16 iunie 2023 – 5 iulie 2023 au însumat 234,6 milioane dolari SUA și 589,5 milioane euro. Comparativ cu intervalul 16 martie 2023 – 15 aprilie 2023, rezervele obligatorii în dolari SUA au înregistrat o scădere de 5,8%, în timp ce rezervele în euro au crescut cu 4,7%.

„Mecanismul rezervelor obligatorii în cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) continuă să își exercite funcțiile cruciale în controlul monetar și managementul lichidității în sistemul bancar, contribuind la menținerea stabilității financiare a țării”, constată BNM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală