Compania de stat Energocom SA din Republica Moldova a început operațiunea de înmagazinare a gazelor naturale în România, ca parte a eforturilor de asigurare a siguranței energetice pentru sezonul rece.
Volumul gazelor înmagazinate în prezent de Energocom în România este achiziționat, cela mai probabil, de la OMV Petrom, companie cunoscută pentru activitatea sa în domeniul petrolului și gazelor din România. Energocom a semnat contracte de import cu șapte companii europene, inclusiv OMV Petrom, pentru a achiziționa gaze de pe piața liberă.
În ultimele luni, exporturile de gaze din România în Republica Moldova au cunoscut variații semnificative, înregistrând o scădere la jumătatea lunii august, comparativ cu nivelurile din luna iulie. Autoritățile moldovene au planificat să înmagazineze aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze până în octombrie, pentru a-și asigura securitatea energetică în timpul iernii.
În ceea ce privește stocurile strategice, Energocom a decis ca 50% din acestea să fie înmagazinate în România, iar cealaltă jumătate în Ucraina. Totuși, tarifele de depozitare au influențat decizia, iar Energocom a preferat spațiile de depozitare din Ucraina pentru stocurile comerciale, din cauza costurilor mai mici.
Analizând tarifele de depozitare din regiune, se constată că în Ucraina prețul este cu aproximativ 3 ori mai redus decât în România, ceea ce face această opțiune mai atractivă pentru Republica Moldova. Astfel, tarifele pentru depozitare sunt după cum urmează:
Ucraina: 503,62 – 531,9 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Bulgaria: 1.268,89 – 1.782,11 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
România: 1.472,25 – 1.763,34 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Slovacia: 1.647,37 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Polonia: 2.458,64 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi.
Prin aceste mișcări strategice, Energocom urmărește să asigure aprovizionarea stabilă și sigură cu gaze pentru populație în sezonul rece și să minimizeze riscurile legate de fluctuațiile geopolitice și de piață.