VinOpera a dublat numărul artiștilor în 2023: 90 de muzicieni vor urca pe scenele din Varnița, Bulboaca și Castel Mimi!

23 Aug. 2023, 15:45
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2023, 15:45 // Comercial //  MD Bani

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera se anunță un adevărat fior artistic. Acest eveniment impresionant reunește nu mai puțin de 90 de artiști și muzicieni de talie internațională, depășind astfel orice așteptări anterioare.

Fundația Constantin Mimi, organizatorul acestui spectacol muzical de excepție, a făcut o mutare surprinzătoare, dublând numărul de participanți comparativ cu anul precedent. De la muzică clasică și până la folclor și rock alternativ, repertoriul diversificat promite să atragă atenția publicului într-o manieră neașteptată.

Festivalul îmbină armonios notele muzicale ale artiștilor cu vinuri fine, o atmosferă incitantă sub cerul senin în locații din zona rurală mai puțin obișnuite pentru un eveniment de operă. Acest amalgam cultural oferă o experiență inedită, ce trebuie trăită pentru a fi crezută.

Odată cu extinderea festivalului în trei locații diferite, s-a mai produs o mișcare impresionantă – acesta s-a deschis publicului larg. Două dintre cele trei concerte sunt accesibile tuturor, oferindu-le iubitorilor de muzică șansa să fie martorii unor recitaluri memorabile. Este vorba de recitalurile organizate în satul Varniţa, pe 30 august şi la Bulboaca, pe 31 august. Două zile în care artişti consacraţi precum Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, maestrul Constantin Moscovici, „Gândul Mâţei Band”, Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” vor evolua pentru toţi admiratorii.

O seară fascinantă la Castel Mimi

Se anunţă o seară feerică și în prima zi de toamnă, 1 septembrie. Toţi melomanii sunt aşteptaţi la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţara noastră, monument de arhitectură – Castel Mimi, pentru a participa la un grandios spectacol simfonic, combinat cu un show de lumini, degustări de vinuri şi bucate alese.

După ce VinOpera a fost desemnat cel mai bun eveniment vinicol european al anului 2022, în cadrul concursului organizat de către ITER VITIS Rutele Culturale ale Consiliului Europei, şi „Evenimentul Anului” la Wine Travel Awards 2021 în categoria „Evenimentul Enogastronomic”, ediţia din acest an capătă o şi mai mare amploare. Peste 60 de muzicieni ai Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti şi ai Filarmonicii „Serghei Lunchevici” vor încânta auzul spectatorilor, sub conducerea dirijorului român Daniel Jinga, director general al Operei Naționale București.

Seara va fi încununată de vocile celor mai mari artişti de operă de la Bucureşti şi Chişinău. Printre ele cea a lui Iordache Basalic, solist al Operei Române de aproape 30 ani şi a Mădălinei Barbu, încadrată în categoria rară a sopranelor de coloratură, a cărei voce este asemănată cu cea a unei privighetori. Şi artiştii noştri de valoare, apreciaţi la nivel internaţional şi laureaţi ai celor mai prestigioase concursuri mondiale, Lilia Istratii şi Dumitru Mâţu, au pregătit recitaluri care să vă provoace fiori şi emoţii de încântare, în atmosfera nemaipomenită de la unicul castel din ţara noastră.

Uitaţi de grija parcării, pentru că la Castel Mimi aveţi un loc asigurat, iar dacă vă pasă de mediul ambiant, ceea ce vă îndeamnă organizatorii, atunci renunţaţi la automobilele proprii şi daţi prioritate trenului vinului, pentru a vă bucura din plin de relaxarea unei seri magice, savurând un pahar de vin şi bucurându-vă de prezenţa muzicienilor de valoare.

Lăsaţi-vă în grija gazdelor, care vor avea grijă de confortul vostru şi de o deservire impecabilă, de care au avut parte şi înalţii oficiali prezenţi la Summit-ul Comunităţii Politice Europene, desfăşurat la 1 iunie 2023, la Castel Mimi

Fii parte a celui mai notoriu Festival Internațional de Muzică Clasică din ţara noastră! Vino la VinOpera în perioada 30 august – 1 septembrie şi urmăreşte recitalurile din primele rânduri.

Fundația Constantin Mimi continuă ferm promovarea turismului în regiune, iar desfășurarea Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera în raionul Anenii Noi promovează și contribuie la acest lucru.

Pentru mai multe detalii despre festival puteți accesa paginile de Facebook a Fundației Constantin Mimi şi a Castel Mimi.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera 2023 este organizat de către Fundaţia Constamtin Mimi, proiectul fiind finanțat de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Castel Mimi.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO