Încetinirea economiei Chinei se vede în stagnarea celei mai mari economii europene, Germania. Perspectivele sunt sumbre

28 Aug. 2023, 07:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 07:07 // Actual //  bani.md

China este esenţială pentru economia Germaniei, iar încetinirea eco­nomiei acesteia reprezintă unul dintre factorii care au dus la stagnarea celei mai mari economii europe­ne în trimestrul al doilea al acestui an.

PIB-ul german a stagnat în trimestrul doi, în linie cu o estimare iniţială şi media proiecţiilor dintr-un sondaj Bloomberg.
Cauzele sunt declinul exportu­rilor, survenit pe fondul creşterii glo­bale fragile, şi în special încetinirea economiei chineze, o contracţie pu­ternică a sectorului manufacturier şi consumatorii afectaţi de scumpirile dramatice şi majorările agresive de dobânzi menite să stăvilească inflaţia.
China este de multă vreme mo­torul creşterii economiei mondiale, însă în ultimele săptămâni încetinirea economiei acesteia îi alarmează pe liderii internaţionali şi investitori deopotrivă, notează CNN.

Problema este că, după o reve­ni­re rapidă a activităţii la începutul anului în urma eliminării restricţiilor Covid, creşterea stagnează. Preţurile de consum sunt în scădere, criza sec­torului imobiliar se adânceşte, iar exporturile sunt în declin. Şomajul în rândul tinerilor a devenit atât de ridi­cat, încât guvernul nu mai publică da­tele respective.

În acest context, aşteptările ex­por­tatorilor germani au continuat să scadă. Managerii germani au devenit mai pesimişti la nivelul tuturor sec­toarelor în luna august, relevă ulti­mul sondaj al institutului ifo, scrie Reuters.
Comenzile noi foarte slabe re­pre­zintă principalul motiv, arată Klaus Wohlrabe, director în cadrul institutului.

„Perspectivele de redresare eco­no­mică nu sunt promiţătoare în prezent“, potrivit lui Claus Niegsch, analist la DZ Bank.

Dobânzile ridicate, inflaţia per­sis­tentă şi lipsa impulsurilor din par­tea comerţului internaţional vor con­tinua să apese asupra celei de-a doua jumătăţi a anului, subliniază acesta.

„Acest lucru înseamnă că econo­mia germană ar putea aluneca într-o altă recesiune în ultimele două tri­mestre ale anului înainte ca o re­dresare să poată începe anul viitor“, susţine Niegsch.

Sondajul ifo este în ton cu datele PMI preliminare de săptămâna tre­cu­tă, care au arătat că activitatea de business din Germania s-a contractat în cel mai alert ritm din ultimii peste trei ani în august.

„Ambele sondaje s-au situat sub aşteptări şi nu vor reuşi să disperseze sentimentul de pesimism privitor la perspectivele economiei germane“, arată Andrew Krenningham, economist la Capital Economics.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ