Secretul ascuns de deputați: Milioane de lei cheltuiți pentru transport, protocol și promovare

28 Aug. 2023, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2023, 14:47 // Actual //  Lupu Eduard

În perioada august 2022 – iunie 2023, deputații au avut cheltuieli de milioane de lei. Cei mai mulți bani s-au dus pe pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare, constată un raport Promo-Lex.

În cadrul remunerației lunare a deputaților sunt incluse două categorii de plăți: salariul de bază și compensațiile neimpozabile, care acoperă diverse aspecte legate de activitatea lor parlamentară. Cu toate acestea, sursele arată că există un anumit nivel de ambiguitate în ceea ce privește achitarea acestor compensații.

Deputații beneficiază de trei tipuri de compensații neimpozabile, care au rămas neschimbate:

  1. Indemnizația lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 lei/lunar).
  2. Indemnizația lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (între 3.300 și 6.600 lei/lunar).
  3. Compensația lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13.000 lei/lunar).

Potrivit datelor furnizate de Parlament, în perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate pentru aceste compensații au totalizat aproximativ 19 milioane de lei.

Dintre aceste sume, cea mai mare parte, în valoare de 12,6 milioane de lei, a fost alocată pentru cheltuielile legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuielile protocolare și de promovare. Aceste compensații se bazează pe declarațiile pe proprie răspundere depuse de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, în care sunt specificate sumele solicitate, limitate la plafonul maxim de 13.000 lei/lunar. Cu toate că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă, transparența și justificarea acestor plăți rămân discutabile, întrucât singurul document justificativ este declarația pe proprie răspundere a fiecărui deputat.

În ceea ce privește cheltuielile totale pentru transport în perioada monitorizată, acestea au însumat 5,5 milioane de lei. În absența unui act normativ care să reglementeze deplasările în teritoriu ale deputaților, a fost dificil de verificat transparența și justificarea cheltuielilor pentru transport.

Cheltuielile totale pentru închirierea spațiului locativ au fost mai mici, ajungând la 818 mii de lei în perioada august 2022 – iunie 2023. Un număr de 20 de deputați au beneficiat de astfel de compensații, în timp ce 17 deputați au avut acces la apartamente de serviciu furnizate de Parlament în blocul locativ al acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău