Secretul ascuns de deputați: Milioane de lei cheltuiți pentru transport, protocol și promovare

28 Aug. 2023, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 14:47 // Actual //  bani.md

În perioada august 2022 – iunie 2023, deputații au avut cheltuieli de milioane de lei. Cei mai mulți bani s-au dus pe pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare, constată un raport Promo-Lex.

În cadrul remunerației lunare a deputaților sunt incluse două categorii de plăți: salariul de bază și compensațiile neimpozabile, care acoperă diverse aspecte legate de activitatea lor parlamentară. Cu toate acestea, sursele arată că există un anumit nivel de ambiguitate în ceea ce privește achitarea acestor compensații.

Deputații beneficiază de trei tipuri de compensații neimpozabile, care au rămas neschimbate:

  1. Indemnizația lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 lei/lunar).
  2. Indemnizația lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (între 3.300 și 6.600 lei/lunar).
  3. Compensația lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13.000 lei/lunar).

Potrivit datelor furnizate de Parlament, în perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate pentru aceste compensații au totalizat aproximativ 19 milioane de lei.

Dintre aceste sume, cea mai mare parte, în valoare de 12,6 milioane de lei, a fost alocată pentru cheltuielile legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuielile protocolare și de promovare. Aceste compensații se bazează pe declarațiile pe proprie răspundere depuse de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, în care sunt specificate sumele solicitate, limitate la plafonul maxim de 13.000 lei/lunar. Cu toate că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă, transparența și justificarea acestor plăți rămân discutabile, întrucât singurul document justificativ este declarația pe proprie răspundere a fiecărui deputat.

În ceea ce privește cheltuielile totale pentru transport în perioada monitorizată, acestea au însumat 5,5 milioane de lei. În absența unui act normativ care să reglementeze deplasările în teritoriu ale deputaților, a fost dificil de verificat transparența și justificarea cheltuielilor pentru transport.

Cheltuielile totale pentru închirierea spațiului locativ au fost mai mici, ajungând la 818 mii de lei în perioada august 2022 – iunie 2023. Un număr de 20 de deputați au beneficiat de astfel de compensații, în timp ce 17 deputați au avut acces la apartamente de serviciu furnizate de Parlament în blocul locativ al acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO