Criza energetică pluteşte deasupra Moldovei! România pregătește o centrală pe cărbune pentru a livra curent peste Prut

30 Aug. 2023, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2023, 10:52 // Actual //  bani.md

România se pregătește să ofere sprijin energetic Republicii Moldova în cazul în care situația o cere, potrivit unui proiect de act normativ ce conține măsuri de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie în timpul sezonului rece. Proiectul prevede ca, în eventualitatea în care este necesar, România să fie capabilă să furnizeze electricitate și Republicii Moldova pentru a face față cerințelor energetice de iarnă.

Această mișcare vine ca răspuns la nevoile urgente de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova și Ucrainei, care au depins în mare măsură de sprijinul energetic din partea României în ultimii ani. După evenimentele de agresiune militară din partea Rusiei împotriva Ucrainei și decuplarea sistemelor energetice ale acestor țări de la blocul de sincronizare Rusia-Belarus și cuplarea lor cu cel al Europei occidentale, România a oferit sprijin în încercarea de a menține aprovizionarea cu energie.

Proiectul de act normativ, citat de profit.ro, subliniază importanța pregătirii în avans a tuturor producătorilor de energie electrică, asigurând cantitățile necesare de resurse energetice primare pentru a acoperi consumul și rezervele necesare pentru situații de dezechilibru în sistem. În plus, documentul menționează posibilitatea ca România să scoată din conservare și să utilizeze anumite capacități de producție pentru a face față unei eventuale crize energetice regionale sau europene.

″Pentru a se asigura un nivel de certitudine suficient de ridicat în acoperirea curbei de sarcină a sistemului energetic național (SEN), chiar și la apariția unor situații limită conform scenariilor evaluate de Dispecerul Energetic Național (DEN), operatorul de transport și de sistem (Transelectrica  – n.r.)  consideră necesară îndeplinirea unor măsuri și acțiuni de pregătire și monitorizare a funcționării SEN, după cum urmează: asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc, respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune″, se arată în document.

Potrivit sursei citate, la estimarea producției din iarna care vine, au fost luate în calcul inclusiv cele 2 grupuri de câte 330 MW de la Turceni și Rovinari ale Complexului Energetic Oltenia scoase din funcțiune conform angajamentelor asumate de România prin PNRR și planului de restructurare și decarbonare al Complexului.

Draftul stipulează, ″(…) în situații de criză energetică regională sau europeană, scoaterea din conservare și utilizarea grupului TA7 Turceni, prin activarea prevederii Art. 4, alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic (…)″.

Prevederea menționată spune că normele care reglementează activarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit de 660 MW scoase din funcțiune, pe timpul etapei de conservare, se aprobă prin ordin al ministrului Energiei.

În scenariul moderat luat în considerare de Transelectrica, consumul național ar urma să crească cu 2,8% față de iarna trecută, iar în cel pesimist – cu circa 6%.

În cadrul acestui context, estimările pentru producția de energie electrică în timpul iernii au luat în considerare și măsurile luate în domeniul energetic, inclusiv scoaterea din funcțiune a unor grupuri de producție conform angajamentelor asumate de România. Cu toate acestea, documentul subliniază că, în ciuda măsurilor, este important să se gestioneze cu atenție resursele energetice și să se analizeze evoluțiile meteorologice pentru a asigura acoperirea necesară.

În ciuda optimismului general al documentului, se recunoaște că situații meteorologice extreme sau cereri de consum neașteptate pot reprezenta provocări pentru aprovizionarea cu energie. Cu toate acestea, această inițiativă subliniază determinarea României de a contribui la stabilitatea energetică a regiunii și de a asigura că țările vecine pot depinde de sprijinul său în caz de nevoie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ