Republica Moldova a scăpat de dominația metanului politic de la Gazprom! Are în Ucraina 167 de milioane metri cubi

03 Sept. 2023, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Sept. 2023, 14:09 // Actual //  Lupu Eduard

În august 2023, Ucraina a primit aproape 1,1 miliarde de metri cubi de gaze din UE și Moldova. Importul de gaze naturale în Ucraina s-a ridicat la 1,096 miliarde de metri cubi, dintre care 66% au fost depozitate în modul „depozit vamal”, iar 34% au fost livrate de serviciul de scurtă distanță în scopul pompării în „depozitul vamal”. Principalele volume au fost importate pentru depozitare în Ucraina de către comercianții nerezidenți, arată datele operatorului de transport ucrainean de gaze.

Liderul în transportul de gaze către Ucraina în această lună a fost Slovacia, de unde au ajuns 611,8 milioane de metri cubi sau 56% din toate volumele în august. Volumele din direcția maghiară s-au ridicat la 215,9 milioane de metri cubi (aproximativ 20%), 166,9 milioane de metri cubi au venit din Moldova (15%), iar din Polonia — 98,4 milioane de metri cubi (9%).

În total, de la începutul anului 2023, în Ucraina au ajuns peste 1,884 miliarde de metri cubi de gaze naturale din țările UE și Moldova. Iulie-august 2023 a fost marcat de o cerere deosebit de mare în rândul comercianților străini pentru serviciile HTS (serviciul de transport al gazelor din Ucraina) ucrainene și PSG (serviciul de stocare al gazelor).

„Indicatorii importului de gaze naturale în august indică faptul că această tendință va continua cel puțin în septembrie. În prezent, aproape toate punctele de intrare din vest la GTS ucrainean funcționează la capacitate maximă: Polonia a folosit 81% în iulie-august, Ungaria – 89%, invers virtual prin Moldova – 98%. Există, de asemenea, o oportunitate de a crește volumele din partea slovacă”, a menționat directorul general al OGTSU, Dmytro Lippa.

Ukrtransgaz au efectuat simulări ale scenariilor de stres ale infrastructurii de gaze a Ucrainei în condițiile sezonului de iarnă 2023/2024. Potrivit evaluării grupului de experți, scenariile de stres simulate au confirmat fiabilitatea ridicată a infrastructurii de gaze ucrainene, în special stocarea și transportul gazelor clienților serviciilor străine, chiar și în condițiile riscului militar de deteriorare a principalelor active.

În perioada iunie-iulie a acestui an, S.A. Energocom anunța că a efectuat cu succes mai multe licitații la cererea S.A. Moldovagaz și a achiziționat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din surse proprii de finanțare. O parte semnificativă din această cantitate este destinată consumului curent, în timp ce restul a fost stocat în depozite subterane din România și Ucraina, pentru a fi utilizat în timpul sezonului rece al anului 2023-2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Mai 2024, 10:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2024, 10:40 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Melinda Gates părăseşte fundaţia înfiinţată împreună cu fostul soţ: „Este timpul să privesc spre următorul capitol al filantropiei mele”.

Melinda French Gates, fosta soţie a lui Bill Gates, se retrage din funcţia de vicepreşedinte al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, fundaţia înfiinţată împreună cu fostul soţ.

Într-o notă, Melinda Gates explică faptul că „nu a luat această decizia cu uşurinţă, dar are încredere deplină în directorul general Mark Suzman”.

„A sosit momentul să privesc cu nerăbdare la următorul capitol al filantropiei mele”, a adăugat Melinda Gates.

Anunţul vine la trei ani după ce soţii Gates au divorţat.

Melinda Gates a declarat că va avea „12,5 miliarde de dolari în plus” pentru a se angaja în munca sa „în numele femeilor şi al familiilor”, ca urmare a demisiei sale şi a acordului de divorţ al soţilor Gates.

Bill Gates, într-o declaraţie separată, a declarat: „Îmi pare rău că Melinda pleacă, dar sunt sigur că va avea un impact uriaş în activitatea ei filantropică viitoare”.

Activitatea Fundaţiei Gates s-a axat pe iniţiativele de combatere a sărăciei şi de sănătate la nivel mondial, inclusiv pe eforturile de combatere a malariei în Africa şi pe investiţii extinse în subcontinentul indian şi în Asia de Sud.

De asemenea, Melinda Gates a alocat sume importante de timp şi bani pentru iniţiative privind egalitatea de gen în întreaga lume. În 2015, a fondat Pivotal Ventures, o entitate separată de Fundaţia Gates, care se concentrează pe eliminarea barierelor în calea accesului şi a oportunităţilor pentru minorităţile şi femeile din SUA, conform CNBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău