Colac peste pupăză! Ministerul Mediului anunță că centrul de gestionare a deșeurilor nu va fi construit la Stăuceni

05 Sept. 2023, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 18:01 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Mediului s-a răzgândit. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției anunță că terenul de la Stăuceni, examinat pentru construcția unui centru de gestionare a deșeurilor în mun. Chișinău, a fost exclus din lista locațiilor analizate.

Precizarea vine după ce în dimineața zilei de marți, 5 septembrie, ministra Iordanca-Rodica Iordanov, anunța că experții caută alternative pentru acest teren, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul de deșeuri va fi construit totuși la Stăuceni.

„În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 5 septembrie, la Ministerul Mediului, răspunzând la o întrebare referitoare la locațiile examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor pentru Regiunea nr. 4, din care fac parte raioanele Criuleni, Hîncești, Ialoveni, Anenii-Noi, inclusiv municipiul Chișinău, ministra Mediului a spus că, la momentul actual, Ministerul Mediului se află în discuții cu Primăria municipiului Chișinău pentru a identifica locația unde va fi amplasat centrul de gestionare a deșeurilor.

În după-amiaza zilei de astăzi, Ministra Mediului a fost informată cu privire la excluderea terenului din comuna Stăuceni din lista locațiilor examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor. Actualmente Ministerul Mediului, de comun acord cu finanțatorii, examinează alte locații pentru amplasarea obiectului respectiv. În același timp, ministra Mediului a solicitat să nu se facă o confuze între noțiunile „centru de gestionare a deșeurilor” și „o groapă de gunoi””, se menționează în comunicat.

În dimineața zilei de astăzi, 5 septembrie, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că experții încearcă să identifice alternative pentru construcția Centrului pentru gestionarea deșeurilor, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul va fi amenajat totuși la Stăuceni.

„Va fi selectat terenul care este cel mai favorabil/oportun din punct de vedere al sustenabilității proiectului deșeuri solide Moldova și a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor”, au menționat responsabilii de la minister pentru Realitatea.md.

În februarie 2023 s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor în imediata apropiere de localitatea Stăuceni. După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău