Putin pus în încurcătură de SUA: Atacarea infrastructurii Ucrainei la iarnă vine cu o lovitură de baros pentru Rusia

06 Sept. 2023, 05:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2023, 05:49 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin nu s-a așteptat niciodată că războiul declanșat de el în Ucraina, va trece de 18 luni, iar armata sa să nu-și îndeplinescă obiectivele inițiale.

Acum, înainte ca iarna să bată la ușă pe front, Statele Unite avertizează Moscova să nu mai repete scenariul privind atacarea infrastructurii critice din Ucraina, pentru că va veni o lovitură de baros pentru Rusia: deblocarea furnizării rachetelor cu rază lungă de acțiune către Kiev.

Diplomații americani i-au atenționat pe omologii lor din Rusia, că în cazul repetării atacurilor Moscovei din iarna trecută, care au vizat infrastrucura energetică, de gaze și de apă, că SUA și aliații vor debloca interdicția dată Ucrainei de a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei, cu armele occidentale, potrivit Foreign Affairs.

În conflictele din trecut în care a fost implicată Rusia, precum cele din Transnistria și Georgia, Putin s-a mulțumit să le lase să înghețe. Dar războiul din Ucraina este prea mare și de importanță strategică, pentru a proceda la fel.

Strategia lui Putin din lunile următoare este puțin probabil să fie la fel – status quo-ul nu este nici atractiv, nici durabil pentru el. În timp ce se uită la iarna care vine, el se gândește la modalități de a pune capăt războiului în condițiile lui, dar este în încurcătură.

El nu poate face acest lucru pur și simplu trimițând mai multe trupe și arme în linia frontului – rezervele sale de ambele sunt limitate. În schimb, va căuta din nou oportunități de a provoca durere Ucrainei departe de linia frontului.

Și pentru că abordarea lui este probabil să devină mai brutală și mai sadică, Ucraina și partenerii săi internaționali trebuie să fie pregătiți. Cei care susțin Ucraina și dreptul internațional pot găsi modalități de a lărgi terenul de joc și de a pune mai multă presiune asupra lui Putin.

În aproape un sfert de secol de guvernare al lui Putin, timpul a fost cel mai constant complice al său. La începutul războiului, părea că, ca de obicei, timpul era de partea lui Putin. Chiar și pentru cei puțini care nu credeau că Rusia va învinge rapid forțele ucrainene, cei mai mulți ar fi prezis totuși că, în fața unui impas militar, Putin se va acomoda pe termen lung.

Optsprezece luni mai târziu, este mai puțin clar că timpul este de partea lui Putin. Grupul G7, NATO și Uniunea Europeană nu și-au pierdut hotărârea și sprijină masiv Ucraina în continuare.

Statele Unite și partenerii cheie trimit un mesaj clar lui Putin că, dacă va ataca infrastructura critică precum sistemele de gaz, apă și electricitate în această iarnă, așa cum a făcut-o în trecut, nu numai că vor livra rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS, ci ar elimina, de asemenea, unele dintre limitările impuse sistemelor de arme deja furnizate Ucrainei – restricții care împiedică Ucraina să folosească astfel de arme pentru a ataca ținte din Rusia.

În ciuda stării groaznice a relației dintre SUA și Rusia, oficialii americani au subliniat omologilor lor ruși cum Washingtonul a limitat cu succes sfera conflictului și a evitat escaladarea, în special prin restricționarea folosirii anumitor arme aflate acum în mâinile ucrainene.

Statele Unite și-au câștigat credibilitate în fața lui Putin, fiind capabile să exercite un astfel de control. Oficialii americani ar trebui să precizeze clar că, dacă Putin va continua să atace civilii și infrastructura de care depind, Statele Unite vor elimina treptat restricțiile, inclusiv cele care împiedică în prezent Ucraina să ia măsuri proporționale și discriminatorii pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la atacurile Moscovei asupra Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău