Băncile din RM vor înceta operațiunile cu firmele din Belarus? Ce spune BNM

27 Mai 2021, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
27 Mai 2021, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei a negat informațiile care au apărut pe unele canale de Telegram, potrivit cărora autoritatea de reglementare ar fi avertizat băncile comerciale moldovenești să înceteze operațiunile cu unele companii din Belarus înainte de 3 iunie în legătură cu sancțiunile împotriva Belarusului. Aceleași canale s-au referit la un comunicat de presă al ProCreditBank, care ar fi anunțat suspendarea plăților în baza contractelor cu bieloruși din 3 iunie, printr-un ordin al Băncii Naționale. De fapt, comunicatul de presă ProCreditBank este despre altceva, scrie Newsmaker.

Ce s-a întâmplat

Unele canale moldovenești de Telegram au raportat că Moldova „interzice importul de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus, iar Banca Națională a Moldovei a trimis o scrisoare tuturor companiilor care lucrează cu Belarus privind suspendarea operațiunilor bancare începând cu 3 iunie”.

În plus, pe unul dintre canale, autorii postării s-au referit la „decizia publicată pe site-ul web ProCreditBank, care ar relatat despre „impunerea unei interdicții (sancțiuni) asupra importului de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus Belneftekhim, Grodno Azot, Belshina, Grodnokhimvolokno, Lakokraska, Naftan și Polotsksteklovolokno.”

Canalul a raportat, de asemenea, că „sancțiunile pot afecta întreprinderile concernului Belneftekhim: Mogilevkhimvolokno, Svetlogorskkhimvolokno, Gomelsteklo și Eximoil LTD”.

Ce spune Banca Națională

Banca Națională a negat informații că ar fi trimis „scrisori cu acest conținut” băncilor comerciale. BNM nu a raportat niciun detaliu că blocarea operațiunilor este în principiu posibilă.

Ce a spus, de fapt, ProCreditBank

De fapt, banca comercială a avertizat cu privire la posibila blocare a tranzacțiilor cu companiile din Belarus de către băncile corespondente sau băncile intermediare, referindu-se la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA (OFAC), care a impus sancțiuni împotriva a nouă întreprinderi din Belarus. Vorbim despre fabricile petrochimice și chimice din Belarus.

„Astfel, plățile de la și în favoarea acestor companii și a diviziunilor acestora în cadrul unor noi contracte nu sunt posibile, iar în cadrul contractelor vechi sunt posibile doar până la 03.06.2021 și doar pentru a înceta relațiile de afaceri”, a declarat banca într-un comunicat.

ProCreditBank a clarificat că, având în vedere incertitudinea situației, „băncile corespondente și băncile intermediare pot lua decizii indiferent de politica OFAC. Există riscul ca plățile să fie blocate și ulterior oprite fără a rambursa banii plătitorilor, chiar dacă acestea sunt legale. De asemenea, banca a subliniat că nu este responsabilă pentru plățile suspendate ale băncilor corespondente sau ale băncilor intermediare.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău