Prețul petrolului, de necontrolat. Se anunță o iarnă grea. La cât va ajunge barilul

01 Oct. 2023, 08:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Oct. 2023, 08:18 // Actual //  bani.md

Prețul petrolului a continuat să crească din nou, după ce Moscova a emis o interdicție temporară asupra exporturilor de combustibil. Moldovenii vor resimți și mai puternic efectul la pompă deoarece prețurile la carburanți vor crește.

Prețul petrolului ar putea să fie o mare problemă pentru toamna și iarna aceasta. Impactul asupra prețului combustibilului va avea derivate spre zona alimentară și medicală. De asemenea, creștere aproape neîntreruptă a prețurilor petrolului în ultimele luni continuă să alimenteze inflația în SUA și UE.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 71 de cenți, sau 0,76%, până la 93,98 dolari pe baril. După ce anterior scăzuse cu trei cenți. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate și-au extins câștigurile pentru a doua ședință. Tranzacționându-se la 90,63 dolari pe baril, în creștere cu 60 de cenți, sau 0,67%.

Ce influențează prețul final al carburanților la pompă:

Prețul petrolului, în primul rând afectează accizele și taxele. Singurele lucruri pe care companiile le pot controla sunt rafinarea, costurile de transport și desfacerea.

Ce înseamnă politica moderată de prețuri la pompă: Aceste fluctuații ale petrolului sunt urmările companiilor care rafinează și apoi vând la pompă, le urmăresc, dar prețul la pompă nu urcă imediat. Asta înseamnă că prețul petrolului, atunci când crește, nu se va resimții imediat la pompă. Același lucru se întâmplă și când prețul petrolului scade.

Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril

Analiștii consideră că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în ultimele 13 luni. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, prin urmare, anunțul a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa și a alimentat îngrijorările legate de oferta scăzută, în special pentru motorina de încălzire, un derivat al motorinei, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.

Câștigurile ar putea fi de scurtă durată, avertizează unii analiști. Sushant Gupta, director de cercetare la Wood Mackenzie, a declarat că „există toate semnele că vedem 100 de dolari pe baril în trimestrul patru”, dar a avertizat că fragilitatea economică globală și scăderea cererii sezoniere în primul trimestru ar face ca acest lucru nesustenabil pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ