Diplomați, oficiali și oameni de afaceri au participat la ”Cricova Wild Harvest Fest”

04 Oct. 2023, 14:49
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2023, 14:49 // Slider //  MD Bani

Combinatul de Vinuri „CRICOVA” a organizat ”Cricova Wild Harvest Fest” – un eveniment inedit, dedicat sustenabilității și promovării produselor eco, în cadrul căruia Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a fost partener. Mai mulți ambasadori, oficiali de stat și oameni de afaceri au renunțat pentru câteva ore la dress code-ul sobru, în schimbul mănușilor de lucru și a salopetei și au pornit la cules struguri de pe o podgorie de 23 de hectare cu viță-de-vie eco.

Sorin Maslo, director interimar, Combinatul de Vinuri „CRICOVA”

”Combinatul de Vinuri ”Cricova” investește permanent în surse de energie regenerabilă și în tehnologii de producere cât mai aproape de mediul înconjurător. Totodată, vrem să le amintim prietenilor noștri, printre ei și reprezentanți ai corpului diplomatic despre tradiția de a recolta strugurii împreună cu cei mai apropiați oameni, lucru care se întâmplă în fiecare gospodărie din Moldova”.

 În cadrul evenimentului exclusivist au participat mai mulți ambasadori, oficiali de stat și oameni de afaceri care au colectat struguri ecologici, certificați de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și CERES, care ulterior vor consolida baza unui nou vin din gama vinurilor organice.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova

”Este un eveniment extraordinar, organizat într-o zi minunată, cu muzică superbă pe fundal. Cu siguranță că îmi voi dori să repet această experiență și anul viitor. Sper să fie un eveniment și mai mare, la care să participe mai multă lume.”

 Almat Aidarbekov, Amasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova

”După activitatea de oficiu, un pic de muncă fizică într-un mediu curat poate să facă doar bine. Moldova are tradiții puternice în industria vinului, iar faptul că le combină cu tehnologiile moderne și mâinile unor oameni buni, e clar că produsul final este unul extraordinar.”

 Prezent la eveniment, Președintele de onoare al Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, Plamen Milanov a precizat că sustenabilitatea și calitatea sunt standarde care trebuie promovate și dezvoltate, iar aceste principii stau la baza activității A.S.I.C.S.

Plamen Milanov, Președintele de Onoare A.S.I.C.S.

”Este un eveniment care le arătă oaspeților din străinătate că în Moldova sunt produse bio. Iată de ce am decis să-l susținem, pentru că orice sprijin pentru businessul din Moldova, aduce beneficia pentru toți moldovenii. Am demonstrat în ultimii ani că nu avem limite în a susține toate domeniile și toate categoriile de oameni. A.S.I.C.S. acordă suport pe toate dimensiunile.”

 Iar oficialii de stat prezenți la eveniment au remarcat că Moldova are potențial de sustenabilitate, care trebuie încurajat și dezvoltat

Adrian Digolean, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

”Este un exemplu bun și pentru alte companii. În Moldova avem cinci companii vitivinicole care sunt în proces de conversie pentru a produce vinuri ecologice. Este o tendință și chiar o necesitate – la nivel global trebuie să poluăm cât mai puțin și să facem produce cât mai ecologice și cât mai calitative.”

La final, invitații speciali ai evenimentului au zdrobit la teasc struguri eco, iar din licoarea stoarsă va fi făcut un vin special care să le amintească de această zi memorabilă. Mai mulți, oaspeții și-au lăsat autografele pe butoiul în care a fost turnat mustul, chiar pe plantație.

Combinatul de Vinuri „CRICOVA” este printre primele companii din Republica Moldova care a obținut certificatul CERES, care reprezintă certificarea pe piața europeană a produselor ecologice.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ