Investițiile străine în firmele din Moldova continuă trendul ascendent. Ce domenii au atras cele mai multe

04 Oct. 2023, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2023, 16:13 // Actual //  bani.md

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, volumul total al investițiilor directe în Moldova a atins suma de 5,2 milioane de dolari SUA la sfârșitul primului semestru al anului 2023, reflectând o creștere semnificativă de 6,8% față de situația de la sfârșitul anului 2022 (+336,06 milioane de dolari SUA).

Aceste informații sunt parte a materialelor referitoare la poziția investițională internațională a țării. În detaliu, investițiile directe în acțiuni la sfârșitul lunii iunie 2023 au însumat 3,3 miliarde de dolari SUA, reprezentând o creștere de 9,7% față de sfârșitul anului 2022, în timp ce instrumentele de datorie au totalizat 2 miliarde de dolari SUA, evidențiind o creștere de 2%.

Distribuția geografică a investițiilor directe în acțiuni a arătat că investitorii din Uniunea Europeană au contribuit cu 2,8 miliarde de dolari la sfârșitul semestrului I 2023, reprezentând 84,8% din totalul investițiilor, în creștere cu 8,6% față de sfârșitul anului 2022. Investitorii din CSI au reprezentat 33,97 milioane de dolari, o creștere semnificativă de 3,9 ori față de sfârșitul anului 2022, și au contribuit cu 1% din totalul capitalului acumulat, în timp ce alte țări au adus la sfârșitul semestrului I 2023 un total de 478,23 milioane de dolari, sau 14,2% din volumul total.

O analiză sectorială a investițiilor directe în capitaluri proprii acumulate la sfârșitul semestrului I 2023 a arătat că cele mai mari cantități de investiții au fost direcționate către următoarele sectoare: activități financiare și asigurări – 35% din volumul total; comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor – 25,6%; industria prelucrătoare – 18,1%; informații și comunicații – 4,9%; transport și depozitare – 4,5%; energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 2,8%; operațiuni imobiliare – 2,1%; agricultură, silvicultură și pescuit – 1,8%; construcții – 1,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO