Industria petrolieră, pe marginea prăpastiei! Are nevoie de 14 miliarde de dolari

09 Oct. 2023, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2023, 17:33 // Actual //  bani.md

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat luni că industria petrolieră mondială va avea nevoie de investiţii de 14.000 miliarde de dolari până în 2045 şi că o eventuală lipsă a acestor fluxuri de capital poate „crea haos” pe piaţă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Este vital să se facă aceste investiţii”, a subliniat secretarul general al OPEC, kuweitianul Haitham Al Ghais, într-un document prezentat luni la Riad.

Acest punct de vedere, care va fi susţinut probabil la următoarea reuniune privind clima (COP28) nu doar de grupul celor 13 state producătoare, ci şi de o mare parte a industriei petroliere mondiale, este în clară contradicţie cu poziţia Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), care consideră că nu este necesar să fie impulsionate noi proiecte pentru extracţia de petrol.

„Apelurile de a opri investiţiile în noi proiecte petroliere sunt greşite şi pot provoca un haos energetic şi economic”, a avertizat Al Ghais în raportul anual „Perspective ale Pieţei Petroliere mondiale 2023″ (WOO 2023).

Potrivit documentului, nevoile de investiţii în sector sunt estimate la un total de 14.000 miliarde dolari sau circa 610 miliarde dolari anual, în medie, în intervalul până în 2045.

Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 11.100 miliarde de dolari – sau o medie anuală de 480 miliarde dolari – va fi necesară pentru sectorul upstream, adică pentru explorare, descoperiri şi producţie de petrol. Restul va fi necesar pentru transport şi distribuţie, a precizat OPEC.

Calculele se bazează pe estimările conform cărora cererea de petrol nu va înceta să se majoreze cel puţin până în 2045, când va totaliza circa 106 milioane barili pe zi, cu circa şase milioane barili pe zi mai mult decât în prezent.

În pofida faptului că estimează o dezvoltare considerabilă a surselor de energie regenerabilă, raportul preconizează că petrolul va continua să fie sursa numărul unu în mixul energetic la nivel mondial, cu un procent de circa 30% spre mijlocul secolului.

OPEC admite însă că, în afară de satisfacerea nevoilor energetice, “este, de asemenea, necesar să fie reduse în continuare emisiile” de gaze cu efect de seră.

Însă, inclusiv într-un scenariu alternativ care va conduce la o mai mare diminuare a dioxidului de carbon emis de sectorul energetic, organizaţia pariază în special pe tehnologiile costisitoare de captare a carbonului.

„Captarea, utilizarea şi stocarea carbonului”, printre alte tehnologii, „vor trebui să joace un rol cheie în viitor”, a semnalat secretarul general al OPEC.

În schimb, IEA estimează că este posibil ca la nivel global consumul de combustibili fosili să atingă un vârf înainte de 2030, după care va începe să scadă în mod constant.

În acest sens, agenţia promovează „o foaie de parcurs” care include triplarea investiţiilor în energie regenerabilă (eoliană şi solară), dublarea eficienţei energetice, retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi reducerea investiţiilor în petrol în cazul instalaţiilor existente şi a proiectelor deja aprobate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 11:00 // Actual //  Ursu Victor

Președinte american Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor impune un tarif suplimentar de 10% pentru orice țară care se aliniază politicilor „anti-americane” promovate de grupul BRICS, în contextul în care liderii acestuia s-au reunit duminică la Rio de Janeiro, Brazilia, notează Reuters.

Declarația a fost făcută pe platforma Truth Social la doar câteva ore după lansarea oficială a summitului BRICS, unde membrii – printre care Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au criticat, într-o declarație comună, creșterea tarifelor vamale și impactul acestora asupra comerțului global, într-o aluzie directă la politica protecționistă a lui Trump.

Summitul din Brazilia are loc pe fundalul ambițiilor BRICS de a se consolida ca voce a Sudului Global și de a promova o reformare a guvernanței globale, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate ONU și al Fondului Monetar Internațional. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a comparat rolul BRICS cu cel al Mișcării de Nealiniere din perioada Războiului Rece, declarând că blocul trebuie să reflecte „noua realitate multipolară” a lumii.

Participarea liderilor a fost parțial afectată de tensiuni geopolitice: președintele chinez Xi Jinping a trimis în locul său premierul, iar Vladimir Putin participă online, fiind vizat de un mandat internațional de arestare pentru crime de război în Ucraina.

Declarația finală a summitului a condamnat atacurile asupra infrastructurii civile și a instalațiilor nucleare din Iran, a exprimat îngrijorare profundă pentru situația palestinienilor din Gaza și a condamnat un atac terorist petrecut în regiunea administrată de India din Kashmir. Liderii BRICS și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru aderarea Iranului și a Etiopiei la Organizația Mondială a Comerțului.

În paralel, summitul a inclus discuții despre inteligența artificială, solicitând protecții împotriva utilizării abuzive și colectării excesive de date, precum și despre lansarea unui mecanism de garantare financiară în cadrul Băncii de Dezvoltare a BRICS pentru reducerea costurilor de finanțare.

Trump, care intenționează să finalizeze o serie de acorduri comerciale până pe 9 iulie, nu a clarificat ce înseamnă exact „politici anti-americane”, dar amenințarea sa vine pe fondul extinderii BRICS, care a inclus recent țări precum Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite și Indonezia. Arabia Saudită nu a formalizat încă aderarea, iar alte aproximativ 30 de state și-au exprimat interesul de a deveni membre sau partenere.

În timp ce BRICS își propune să devină o alternativă la forumurile occidentale precum G7 și G20, poziția agresivă a lui Trump sugerează o escaladare a tensiunilor comerciale internaționale în pragul unei noi polarizări globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO