Bulgaria a introdus o taxă pentru gazele naturale ruseşti care tranzitează pe teritoriul său, ceea ce i-a făcut pe traderi să se întrebe dacă nu cumva decizia autorităţilor de la Sofia va declanşa o dispută cu Moscova, în contextul unei pieţe a gazelor şi aşa volatile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Conform unei noi legi, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam.
Chiar dacă Bulgaria nu importă gaze din Rusia pentru nevoile proprii, este o rută semnificativă pentru gazele pe care Rusia le mai trimite prin conductă spre Europa, care a renunțat masiv la gazele rusești după invazia Moscovei în Ucraina.
Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.
Decizia autorităţilor de la Sofia creează noi incertitudini pe o piaţă deja agitată. Cotaţiile la gaze în Europa au crescut în ultimele zile după ce au crescut ameninţările la adresa livrărilor de gaze la nivel mondial, inclusiv de pe urma războiului Israel-Hamas, a grevelor potenţiale la facilităţile de export de gaze lichefiate din Australia şi a suspiciunilor de sabotaj la o conductă de gaze din Marea Baltică.
Grupul rus Gazprom nu a comentat decizia autorităţilor de la Sofia însă ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a cărui ţară beneficiază de o mare parte din gazele naturale ruseşti care trec prin Bulgaria a criticat decizia ca fiind „inacceptabilă”.
„Ca o ţară membră a Uniunii Europene să ameninţe aprovizionarea cu gaze a altui stat membru este contrar solidarităţii europene, regulilor şi este inacceptabil”, a spus Szijjarto vineri de la Moscova, unde participă la o conferinţă pe energie.
Noua taxă introdusă de Bulgaria, care include o excepţie pentru gazele comprimate transportate în containere speciale, se va aplica operatorilor de reţea şi importatorilor de gaze, dar deocamdată nu este clar cum îi va afecta pe ceilalţi participanţi de pe piaţă.
Actul normativ este destinat implementării sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană ca răspuns la invadarea Ucrainei. Printre obiectivele legii se numără „o taxare corectă a profiturilor făcute pe teritoriul statului şi creşterea veniturilor la buget”, potrivit parlamentarilor care au elaborat actul normativ.