Moldova contează pentru Suedia, iar Suedia este gata să însoțească Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană. Cu acest mesaj a venit la Chișinău directorul general al Folke Bernadotte Academy din Suedia, Per Olsson Fridh, ex-ministru suedez al cooperării internaționale pentru dezvoltare. Într-un interviu acordat IPN, Per Olsson Fridh, a reflectat asupra rolului Suediei, în special al instituției pe care o conduce, în procesul de transformare a Republicii Moldova, subliniind importanța cooperării bilaterale în domenii-cheie, cum sunt administrația publică și sectorul de securitate.
Domnule Fridh, bine ați venit la Chișinău. Ați avut o carieră remarcabilă în calitate de ministru suedez al cooperării internaționale pentru dezvoltare. Ce v-a inspirat să preluați conducerea Folke Bernadotte Academy (FBA) și cum ați redescoperit sensul angajamentului internațional în acest rol?
În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație. Cred că astăzi este clar pentru toată lumea că trăim vremuri foarte incerte, cu presiuni mari asupra societăților noastre și asupra democrațiilor, cu numeroase conflicte care se extind, în care cauzele profunde ale unui conflict într-o regiune a lumii pot fi adesea legate de tensiuni apărute în alt colț al planetei. Și acest lucru devine tot mai dificil de gestionat.
Sunt convins că doar prin colaborare putem face față acestor provocări, putem contribui la consolidarea securității comune și putem promova eforturile internaționale pentru pace și securitate. Aceasta este, de altfel, și misiunea agenției pe care o conduc, FBA. De aceea, mă simt profund onorat și foarte motivat să preiau această funcție.
Diplomația și dezvoltarea sunt adesea descrise în termeni de politică și strategie. Dar, dintr-o perspectivă personală, care este cea mai valoroasă lecție umană pe care ați învățat-o lucrând cu țări aflate într-un proces profund de transformare, cum este Moldova?
Relațiile sunt fundamentul a tot ceea ce construim, dar mai ales al încrederii. Atunci când există încredere într-o societate, se poate face față aproape oricărei amenințări. Cred că lecția cea mai importantă pe care am învățat-o trecând de la diplomație și politică la activitatea practică de consolidare a păcii și promovarea securității este că, dacă construiești relații solide și parteneriate bune, poți realiza aproape orice.
În ultimii ani, Moldova a devenit un partener strategic tot mai important atât pentru Suedia, cât și pentru FBA. Cum ați caracteriza natura acestui parteneriat, având în vedere contextul actual și importanța momentului în avansarea parcursului european al Moldovei?
Moldova contează pentru Suedia, pentru că securitatea voastră este și securitatea noastră. Împărtășim numeroase provocări, precum și multe oportunități – suntem două țări mici, două democrații, care își doresc să protejeze cetățenii de presiuni externe, de propagandă și dezinformare.
Colaborarea noastră reprezintă o oportunitate de învățare reciprocă. Cred că tocmai acest lucru mă motivează pe mine și pe colegii mei din FBA să consolidăm parteneriatul cu Moldova. Este vorba despre securitatea noastră comună. Iar dacă vom reuși să ne protejăm democrațiile și să menținem direcția integrării europene – așa cum oamenii din Moldova au demonstrat că își doresc – atunci acest lucru este benefic atât pentru Moldova, cât și pentru Suedia.

Moldova trece în prezent printr-un val de reforme ambițioase, precum ați menționat și dumneavoastră, menite să construiască un stat mai democratic. De ce este important pentru Suedia, în special pentru FBA, să sprijine acest proces?
În timpul vizitei mele în Moldova, am fost profund inspirat de capacitatea și angajamentul celor implicați de a continua aceste reforme democratice, în ciuda provocărilor cu care se confruntă țara. Este important pentru noi, ca Suedia, ca FBA, să sprijinim acest proces și, acolo unde este nevoie, să contribuim la întărirea capacităților instituțiilor care trebuie să ducă mai departe aceste reforme.
Noi credem că, dacă pui cetățeanul în centrul serviciului public și faci același lucru în sectorul de securitate, atunci aceste instituții vor câștiga încrederea oamenilor. Și ne întoarcem din nou la prima întrebare. Odată ce ai încredere în societate, ai și coeziune socială, ceea ce te ajută să faci față provocărilor și să continui această cale a progresului și a reformelor, pe care Moldova a stabilit-o.
Un raport recent al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Suediei evidențiază rolul esențial pe care FBA – și dumneavoastră personal – îl aveți în promovarea unei imagini moderne a Moldovei la Stockholm. Ambasadoarea Liliana Guțan v-a descris drept „unul dintre cei mai vizionari lideri din rândul agențiilor suedeze de cooperare pentru dezvoltareˮ. Cum primiți această recunoaștere și ce înseamnă ea pentru direcția pe care ați stabilit-o în cooperarea cu Moldova?
Vă mulțumesc. Mă regăsesc în această descriere, dar o consider în primul rând o recunoaștere a muncii echipei FBA, a tuturor colegilor mei, a tuturor partenerilor, inclusiv din Moldova. Arătăm, astfel, că putem obține rezultate atunci când lucrăm împreună.
La FBA acordăm o mare atenție ascultării nevoilor reale din diferitele medii în care activăm. Să fim un partener de încredere pentru partenerii noștri din Moldova, să le ascultăm nevoile și apoi să modelăm proiectele, procesele în care trebuie să ne implicăm împreună – cred că acesta este unul dintre motivele pentru care parteneriatele noastre sunt apreciate.
Aș dori să trecem la programe și lucruri concrete. FBA, în parteneriat cu poliția suedeză, desfășoară cursuri de formare în domeniul egalității de gen, pe parcursul anului 2025, pentru înalți funcționari ai poliției din Moldova. Ce semnificație are acest program într-o regiune care trece prin reforme și provocări de securitate atât de complexe?
Vreau să subliniez încă o dată, sectorul de securitate în țară este important. Este absolut esențial ca oamenii să aibă încredere în el. De asemenea, acesta trebuie să răspundă nevoilor întregii populației. Bărbații și femeile au diferite necesități de securitate.
Prin transformarea instituțională, făcând ca instituția poliției să fie mai atentă la problemele de gen, la egalitatea de gen și să aibă o conducere care respectă aceste principii, poliția din Moldova poate deveni, de asemenea, mai atentă la nevoile de securitate ale femeilor din societate. Acest demers contribuie la consolidarea încrederii și a coeziunii sociale, precum și la creșterea încrederii cetățenilor în propriul serviciu de securitate, în detrimentul propagandei sau dezinformării, care pot proveni din partea serviciilor de securitate din alte state.

Preconizați extinderea acestui program în 2026?
Suntem foarte mulțumiți de colaborare. Poliția suedeză și FBA lucrează împreună cu poliția din Moldova și Ministerul Afacerilor Interne, pentru a organiza acest program. Și am văzut deja câteva exemple concrete care demonstrează cum proiectul a generat o schimbare reală în cadrul poliției din Moldova.
Așteptăm cu nerăbdare să continuăm această monitorizare și, ulterior, să decidem împreună cu partenerii cum să mergem mai departe. Este important ca acest proces să nu fie condus de Suedia, dar să fie ghidat de dedicarea de care a dat dovadă Moldova. Vom vedea ce își doresc partenerii noștri din Moldova. Suntem pregătiți să ne adaptăm în continuare și să colaborăm strâns.
Un alt proiect este programul SPRINT pentru tinerii funcționari publici moldoveni, apreciat pe scară largă. Ce impact pe termen lung ar putea avea această inițiativă asupra sectorului public din Moldova?
Programul SPRINT a demonstrat că este un catalizator pentru modernizarea administrației publice din Moldova. Iar tinerii funcționari publici care participă la aceste cursuri de formare, după absolvire sunt pregătiți să continue să se dezvolte ca profesioniști individuali, dar mai ales să contribuie la dezvoltarea țării. Am văzut inițiative politice, am văzut alte tipuri de inițiative, care au rezultat din programul SPRINT și care au pus bazele unei administrații publice modernizate și avansate. Și sunt încrezător că acest lucru va continua.
Vă rugăm să ne spuneți câte persoane au participat deja la acest program?
Peste o sută de tineri funcționari publici au trecut prin programul SPRINT până în prezent. Așteptăm cu nerăbdare să organizăm și alte activități similare împreună. Ceea ce observăm acum este o implicare tot mai activă a funcționarilor publici care au parcurs, probabil, prin primul modul de formare și care, în prezent, sunt implicați în calitate de formatori pentru noua generație. În cele din urmă, construim un parteneriat în care Moldova va putea desfășura acest proces autonom, iar rolul FBA și al partenerilor internaționali se poate schimba.
Suedia este privită adesea ca un exemplu de guvernare democratică și reziliență instituțională. Care aspecte din modelul suedez ar fi relevante și aplicabile în contextul Republicii Moldova?
Un element esențial în viața publică suedeză este nivelul ridicat de încredere între cetățeni, între cetățeni și instituții. Această încredere provine din faptul că am pus oamenii în centrul serviciului public. Cred că aceasta este, de asemenea, o experiență extrem de relevantă, la care Moldova trebuie să se adapteze. Țara urmează deja această direcție. Este, la fel, responsabilitatea actuală a serviciului public din Moldova de a continua pe acest drum.
Totuși, viitorul este imprevizibil atât în cazul Suediei, cât și în cazul Moldovei. De aceea, trebuie să fim pregătiți să facem față necunoscutului și să dezvoltăm reziliență. Cred că, din acest punct de vedere, și Suedia are multe de învățat de la Moldova, deoarece provocările cu care vă confruntați ar putea fi și provocările Suediei de mâine. Așadar, trebuie să fim rezilienți ca parteneri.
Ce mai poate învăța Suedia din experiența Republicii Moldova?
În prezent, Moldova se află sub presiunea amenințărilor hibride și a altor provocări de securitate. Cu toate acestea, reușiți să faceți progrese și să avansați pe drumul european, de exemplu. Implementați reforme în administrația publică. Cred că această determinare este, cu siguranță, o sursă de inspirație și pentru noi, arătându-ne că putem face față provocărilor și, în același timp, să progresăm.
Este prima vizită a dumneavoastră în Moldova. Ce v-a impresionat în interacțiunile cu liderii moldoveni, cu funcționarii publici sau cu partenerii societății civile?
Revin la ideea dedicării și a dorinței de a munci din greu pentru a construi viitorul propriei țări, pentru ca Moldova să-și decidă singură destinul și să nu rămână pasivă în fața a ceea ce se întâmplă în jur.
Cred că mai multe țări trebuie să înțeleagă că, deși trăim într-o lume nesigură și foarte îngrijorătoare, avem încă puterea de a o schimba. Putem, de asemenea, să ne modelăm viitorul. Însă pentru asta trebuie să susținem valorile și principiile pe care ne dorim să se bazeze această lume. Moldova face exact acest lucru și ne arată direcția. Iar atunci când țările precum Suedia și alte state membre ale UE colaborează cu Moldova, sprijinim, la rândul nostru, aceste valori și principii. Împreună suntem mai puternici.

Privind în perspectivă, care sunt prioritățile strategice ale FBA în Republica Moldova? Ne putem aștepta la extinderea inițiativelor existente sau la lansarea unor noi direcții de cooperare?
Cu siguranță. Moldova va avea alegeri parlamentare în doar câteva luni. Toată lumea așteaptă să vadă dacă va exista o nouă direcție pentru țară sau dacă veți decide să continuați această cale pe care vă aflați în prezent. Aceasta este, de fapt, fundamentul democrației – să pui puterea în mâinile poporului.
Există numeroase inițiative pe care Moldova le-a început și sunt convins că acestea vor continua. Activitatea pe care o desfășurăm împreună cu partenerii noștri de aici și modul în care putem sprijini Moldova se bazează pe convingerea că fiecare cetățean contează atunci când dorești să modelezi viitorul țării. Să continuăm să lucrăm împreună – în administrația publică, în sectorul de securitate – și, totodată, să ne asigurăm că fiecare cetățean contează și este inclus în societate, că are o voce și că nevoile sale sunt recunoscute și satisfăcute de sectorul public.
În calitate de stat membru al UE, Suedia este alături de Moldova. Apreciem parteneriatele pe care le avem în diverse sectoare între țările noastre. Credem însă că această colaborare va deveni și mai puternică odată cu aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Sperăm ca, într-o zi, să primim Moldova ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Aceasta va fi, desigur, o decizie care aparține exclusiv Republicii Moldova, dar Suedia este pregătită să împărtășească din propria experiență și să însoțească Moldova pe drumul său către UE.
În încheiere, ce mesaj ați dori să transmiteți noii generații de funcționari publici din Moldova – celor care, zi de zi, contribuie la construirea viitorului european al țării lor?
Să rămână dedicați și încrezători că o nouă generație de funcționari publici poate schimba această țară și o poate duce mai departe, să știe că vecinii lor – Uniunea Europeană, Suedia și alte state – sunt alături de ei și sunt gata să rămână parteneri de încredere în dezvoltarea Republicii Moldova.