Investiții majore la CFM! Tofilat anunță că are nevoie de 475 de milioane de euro ca să înlocuiască vagoanele ruginite

25 Oct. 2023, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2023, 13:59 // Actual //  bani.md

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) are planuri ambițioase de investiții în modernizarea și extinderea materialului rulant, cu un buget impresionant de 475 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de directorul general al CFM, Oleg Tofilat, în cadrul evenimentului „Clubul feroviar 2023” organizat la București în contextul „Zilelor Căii Ferate 2023” din capitala României.

Oleg Tofilat, șeful Căilor Ferate din Moldova, a subliniat că aceste investiții vor fi direcționate către achiziționarea a peste 4.000 de vagoane de marfă și între 25 și 30 de locomotive de manevră. Scopul acestor eforturi este de a răspunde cererii crescute pentru serviciile de transport feroviar și de a îmbunătăți infrastructura și serviciile feroviare din Republica Moldova.

În cadrul panelului de discuții al evenimentului, cu tema „Transportul feroviar pe distanțe lungi,” Oleg Tofilat a discutat despre provocările cu care se confruntă CFM și despre viziunea de dezvoltare a companiei. Acesta a evidențiat importanța procesului de separare operațională, conform modelului european, pentru a aduce infrastructura și materialul rulant la standardele europene. Deși acest proces presupune dificultăți financiare semnificative, directorul general al CFM a subliniat că este necesar pentru modernizarea sectorului feroviar din Moldova.

CFM este într-o situație dificilă. Astfel, din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste câțiva ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii 8 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional, dar și a transportului de mărfuri. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 10:31 // Actual //  bani.md

Ediţia curentă a rubricii „Arta Protocolului în viaţă”, realizată de Ariana Trofim – consultant certificat internațional în etichetă și protocol, dezvăluie secretele semnării corecte a documentelor oficiale.

Trebuie să ştiţi că semnarea unui acord oficial e mai mult decât un act birocratic. Este un moment de simbol și solemnitate. În protocol, acest moment se construiește cu grijă: de la locul semnăturii până la… culoarea pixului.

 

Ce culoare trebuie să aibă pixul cu care semnăm?

Pentru documente oficiale, se folosește întotdeauna pixul cu cerneală albastră, pentru a face diferența clară între original și copie, și pentru a preveni suspiciunile de fals sau să pară tras la xerox. Pixul trebuie să fie elegant, nou, cu tuș fin și fluid. Fără stilouri ieftine sau personalizate.

Unde trebuie apmplasate actele pentru semnat?

Documentul se așează întotdeauna în fața semnatarului, pe o suprafață formală – catifea, lemn sau suport special şi se deschide exact la pagina care conține spațiul pentru semnătură. Nu răsfoim actele în căutarea locului pentru semnat

Actele sunt semnate concomitent de către reprezentanții ambelor părți. De obicei, oaspetele ia loc în dreapta gazdei. Corespunzător sunt aranjate și drapelele țărilor sau cele instituționale când acordul este încheiat la nivel interinstituțional. Actele pentru semnare sunt întocmite în două limbi sau, după caz, în mai multe.

Masa unde se semnează este decorată cu două aranjamente din flori vii, iar pe mijloc este așezat un suport prevăzut pentru două stilouri. Nuanțele cromatice ale florilor alese au și ele o semnificație majoră. Trebuie să fim atenți, or culoarea florilor sau chiar florile ar putea contraveni cutumei țării invitate.

Cum are loc semnarea documentelor oficiale?

Semnarea poate avea loc în poziție așezată, la întâlniri bilaterale sau în picioare – la semnări oficiale internaționale. Se recomandă o masă ovală sau dreptunghiulară, cu documentul în centrul vizual al camerei.

La final, se face un schimb elegant de dosare sau se arată semnătura – gest simbolic pentru transparență. Acorduri oficiale pot fi semnate atât între două persoane cât și între 10, și secundanții pot asista acest process.

Ariana Trofim: Cadouri potrivite şi nerecomandate pentru întâlnirile oficiale şi de business

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO