Bani gratuiți de la UE pentru reabilitarea căii ferate ruinate

26 Oct. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2023, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul Forumului Global Gateway, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, au anunțat un important pachet financiar care va sprijini modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova. Comisia Europeană va acorda un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni cheie de linii de cale ferată din Moldova. Acest grant va fi susținut ulterior de un împrumut de 42 de milioane de euro de la BEI Global.

Proiectul de reabilitare a căilor ferate va avea un impact semnificativ asupra infrastructurii de transport din Moldova, îmbunătățind conectivitatea internă a țării și facilitând o rută de export importantă către Ucraina. Acesta va contribui la promovarea stabilității regionale și la dezvoltarea economică.

Un aspect central al proiectului este reabilitarea coridorului feroviar nord-sud din Moldova, care va asigura o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile de pe Dunăre și Prut din Moldova, oferind acces la apele internaționale. Modernizarea conexiunii feroviare dintre Moldova și Ucraina va stimula comerțul și va aduce beneficii economiilor ambelor țări, contribuind la inițiativa „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina.”

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și face parte dintr-o reformă mai amplă la nivelul întregii țări, care vizează îmbunătățirea infrastructurii feroviare existente și alinierea acesteia la standardele și practicile Uniunii Europene.

Această investiție nu numai că va îmbunătăți infrastructura feroviară din Moldova, ci și demonstrează angajamentul Uniunii Europene și al Băncii Europene de Investiții de a sprijini țările vecine în perioade dificile. Este, de asemenea, o dovadă a solidarității europene în sprijinirea dezvoltării durabile și a creșterii economice în regiune.

Președintele BEI, Werner Hoyer, a subliniat importanța acestei colaborări, menționând că această investiție va îmbunătăți perspectivele economice ale Moldovei și va sprijini conectivitatea regională cu Ucraina în aceste perioade dificile.

Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a evidențiat că acest proiect este un exemplu excelent al rezultatelor obținute prin eforturile comune și subliniază importanța modernizării infrastructurii de transport pentru dezvoltarea Moldovei și a consolidării conexiunilor cu Europa și Ucraina. Acest proiect face parte din Planul Economic și de Investiții pentru Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, care vizează modernizarea infrastructurii și creșterea cooperării economice în regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău