Firme germane şi americane văd oportunităţi în economia ucraineană sfâşiată de război

30 Oct. 2023, 06:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2023, 06:53 // Actual //  bani.md

Germania este dispusă să ofere garanţii de stat pentru investiţii şi exporturi pentru a reduce la maxim riscurile pentru companii. Chiar şi daunele rezultate din acţiunile de luptă vor fi acoperite.

Ideea de a face afaceri în Ucraina în timpul războiului este de neconceput pentru majoritatea firmelor din Germania şi alte ţări. Totuşi, unele firme germane întrezăresc oportunităţi, iar guvernul german le susţine proiectele, scrie Deutsche Welle.

În prezent, un număr în creştere de companii germane par atrase de perspectiva de a încheia contracte substanţiale în condiţiile în care distrugerile războiului sunt imense, iar reconstrucţia Ucrainei va costa sume uriaşe.
În cadrul unei conferinţe economice recente germano-ucrainene din Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a promis susţinerea guvernului său pentru companiile germane dispuse să se angajeze în Ucraina. „Cele care investesc în Ucraina astăzi investesc într-un viitor stat membru UE“, a declarat acesta.
Germania este dispusă să ofere garanţii de stat pentru investiţii şi exporturi pentru a reduce la maximum riscurile pentru companii. Chiar şi daunele rezultate din acţiunile de luptă vor fi acoperite. Berlinul a acordat deja 14 garanţii de investiţii în valoare totală de 280 milioane de euro.

În prezent sunt evaluate 30 de propuneri de proiecte, iar încă 70 de idei de proiecte sunt în discuţii, potrivit lui Christian Bruch, vice­preşedinte al German Eastern Business Association. Soluţii de asigurări pentru transport pe teritoriul Ucrainei sunt în continuare necesare, a declarat acesta pentru Deutsche Welle.

Înainte de război, aproximativ 2.000 de companii germane făceau afaceri cu şi în Ucraina, iar majoritatea nu au renunţat. Nu este o surpriză, potrivit lui Scholz, care a salutat oportunităţi de afaceri „nu doar în sectorul energiei, dar şi în agricultură, IT şi materii prime vitale“.

Una dintre primele care au dat ascultare apelului guvernului german de a investi este gigantul Bayer din sectorul chimic, care produce seminţe în Ucraina. Oliver Gierlichs, managing director al Bayer Ukraine, a anunţat că firma germană intenţionează să-şi extindă subsidiara cu 60 milioane de dolari.

„Nu este o decizie politică, ci una pur economică pentru că vedem oportunităţi foarte mari în agri­cultură“, a declarat acesta.
Cel mai profitabil sector este însă cel al armelor şi muniţiei. Producătorul german de arme Rheinmetall este adânc implicat în acest business. Compania a înregistrat recent un joint venture cu compania ucraineană de stat JSC. Serviciile de mentenanţă, asamblare, producţie şi dezvoltare de vehicule militare vor fi desfăşurate exclusiv pe teritoriul ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru DW. „Intenţia este de creare treptată de capabilităţi comune în tehnologia armelor în Ucraina“.

Dennis Burjes, membru al boardului producătorului german de arme FFG, a declarat de asemenea pentru DW că businessul cu Ucraina este în creştere. FFG a înfiinţat acum o subsidiară în Ucraina „cu obiectivul de a nu doar furniza vehicule blindate, dar şi de a oferi mentenanţa acestora în mod sustenabil, în mod ideal împreună cu Ucraina“, a declarat Burjes.
Firmele private americane sunt de asemenea interesate să investească în Ucraina, a anunţat recent Penny Pritzker, reprezentant special al SUA pentru reconstrucţia economiei ucrainene, notează Reuters. Totuşi, Ucraina trebuie să adopte reforme pentru a oferi siguranţă pentru astfel de investiţii, a subliniat Pritzker. Potrivit acesteia, pregătirile pentru reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia trebuie să înceapă acum, chiar dacă războiul continuă.
„Potenţialul pentru Ucraina este extraordinar. Ţara dispune de oportunităţi uriaşe în agricultură, energie, metale, materii prime şi un număr de alte sectoare“.

Pritzker a arătat că de la desemnarea sa recentă în această poziţie de către preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu 30 de companii private americane dispusă să participe la efortul de reconstrucţie.

„Toată lumea vede oportunitatea şi sunt încurajată de interesul sectorului privat“, a subliniat oficialul american. „Sunt necesare totuşi unele schimbări legislative în Ucraina. Este necesar un parteneriat guvernamental cu sectorul privat şi ca sectorul privat să funcţioneze“.

Ucraina vrea ca firmele americane de investiţii să investească în companii mici locale, potrivit MarketWatch.

„Trebuie să oferim susţinere imediată IMM-urilor ucrainene“, arată Sergiy Tsivkach, CEO al UkraineInvest, biroul guvernamental ucrainean de promovare a investiţiilor.
Ca parte a acestui efort, UkraineInvest poartă acum discuţii cu un număr de instituţii financiare din New York şi Washington. „Cu dimensiuni mai reduse decât cea a BlackRock, evident, dar capabile totuşi să aducă investiţii“, subliniază Tsikvach.

Din Europa de est, peste 600 de companii poloneze sunt active în prezent în Ucraina. Printre cele mai promiţătoare direcţii de cooperare, antreprenorii polonezi numesc industriile comerţului şi transporturilor.
Investiţii în Ucraina vin şi din partea unor companii din alte ţări în afară de Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA